Financiar

#bundestag #ce #raport #sapard #fonduri #romania #bulgaria

Comisia Europeana a primit raportul care ar putea debloca fondurile SAPARD

Comisia Europeana a primit, la inceputul saptamanii, din partea autoritatilor romane raportul referitor la implementarea planului de actiune solicitat pentru deblocarea fondurilor SAPARD inghetate anul trecut in urma unor deficiente in sistemul de plati, a declarat, marti, Michael Mann , purtatorul de cuvant al Comisiei Europene (CE). El considera ca analizarea documentelor va dura destul timp in conditiile in care o parte dintre acestea sunt in limba romana.

"Comisia a primit ieri (luni - n.r.) un raport ce detaliaza implementarea planului de actiune. Alaturi de acest document este si un raport al autoritatii independente de audit. Comisia va analiza acum aceste documente, care sunt partial in limba romana, ceea ce va lua cu siguranta ceva timp", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Michael Mann, citat de NewsIn.

Plata fondurilor agricole de preaderare din programul SAPARD a fost inghetata in iunie 2008 pe motiv ca exista deficiente in sistemul de gestiune a platilor. Romania ar mai putea primi, prin SAPARD, un total de 316 milioane euro, din care 142 de milioane au fost deja solicitate Comisiei pentru rambursare .

In paralel, CE a deblocat marti 115 milioane de euro pentru Bulgaria, din totalul de aproximativ 500 de milioane inghetate anul trecut odata cu publicarea rapoartelor pe justitie.

Recent, un europarlamentar german, ( foto ), membra a comisiei PE pentru control bugetar, declara ca inghetarea fondurilor pentru Bulgaria, in iulie anul trecut, a fost o decizie inteleapta. Guvernul de la Sofia a devenit mult mai constient ca trebuie luate masuri impotriva coruptiei si crimei organizate.

Deblocarea partiala a fondurilor pentru Bulgaria intervine in conditiile in care tot mai multe voci solicita monitorizarea sau chiar suspendarea fondurilor pentru Romania, in lipsa unor progrese in reforma justitiei. Bundestagul, camera inferioara a Parlamentului German, a votat, saptamana trecuta, un raport privind situatia drepturilor omului in lume la care comisia pentru drepturile omului a introdus un amendament ce solicita sistarea fondurilor UE pentru Romania, constatand lipsuri ale statului de drept.

"Parlamentul Germaniei constata cu ingrijorare deficientele statului de drept ce continua sa existe in Bulgaria si Romania. Bundestagul cere Uniunii Europene sa aplice minimele masuri de sanctiune sub forma inghetarii subventiilor si pentru Romania, asa cum a facut-o in cazul Bulgariei", se arata in amendamentul anexat raportului privind situatia drepturilor omului in lume care a fost votat joi de .

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea