Financiar

#contributie #angajator #pensii_private

CNPAS: Salariatii ar trebui sa verifice daca angajatorii platesc contributiile

Aproximativ 10.000 dintre cei 90.000 de angajatori bucuresteni nu au platit contributiile pentru luna decembrie, a declarat presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale ( ), Doina Parcalabu.

Presedintele CNPAS a sfatuit angajatii sa verifice lunar daca angajatorii fac plata contributiilor pentru ei. Ea a precizat ca in cazul in care un angajat descopera ca intr-o luna nu i-au fost platite contributiile obligatorii trebuie sa se adreseze in prima faza angajatorului si, ulterior, Inspectoratului Teritorial de Munca, precizeaza Mediafax.

Doina Parcalabu a aratat ca angajatii pot sa verifice daca plata contributiilor lor este la zi la Casa de Pensii de care apartin.

Parcalabu a sustinut ca firmele care nu-si indeplinesc obligatiile legale pot fi amendate, insa a subliniat ca este interesul angajatului sa fie atent la acest aspect pentru ca, altfel, atunci cand va ajunge la varsta de pensionare va constata ca nu are o pensie suficient de mare raportata la veniturile pe care le-a angajat.

Presedintele CNPAS a mai precizat ca angajatii romani vor primi de la casele de pensii certificate de stagii privind contributiile din ultimii trei ani.

Ea a explicat ca astfel de certificate nu au mai fost trimise din 2006, acele documente facand referire la contributiile platite in 2005.

De asemenea, Doina Parcalabu a aratat ca persoanele care constata la primirea certificatului de stagiu ca figureaza cu alte venituri decat cele incasate trebuie sa se adreseze angajatorului pentru a vedea ce s-a intamplat.

"Constatam dupa 10 ani de functionare a legii pensiilor ca oamenii nu cunosc detalii despre sistemul de asigurari sociale", a declarat Doina Parcalabu.

Aceasta a precizat ca, odata cu aplicarea legii unitare de pensii, se doreste si o informare a viitorilor beneficiari ai sistemului public de pensii astfel incat persoanele care au acum sub 35-45 de ani sa-si cunoasca mult mai bine drepturile pe care le au decat actualii pensionari.

  •   2010-03-02
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Cum se transporta un computer

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii