Financiar

#comision #client #banca.

Clientul roman are de platit 13 pagini de comisioane la banci

Comisioanele practicate de banci se intind pe 13 pagini. Toate aceste taxe care sunt suportate de clientii care se adreseaza institutiilor bancare cresc profitul bancilor, un studiu international aratand ca ca aproape 40% din comisioanele incasate anual de bancheri sunt pentru utilizarea numerarului, unul dintre cele mai mari procente la nivel global.

Romanul care se adreseaza unei banci cu dorinta de a avea un cont in care sa-si depoziteze banii are de platit mai multe taxe: comisioane de deschidere a contului, de administrare, de inchidere, de depunere a numerarului, pentru lucrul cu monede, ba chiar si pentru comunicarea dobanzilor, toate sporesc considerabil profiturile bancilor. Potrivit unei analize publicate de Gandul, dupa obtinerea tuturor comisioanelor pe care le aplica bancile, clientul se loveste zi de zi de 13 pagini de taxe.

Una dintre problemele bancilor romanesti este transparenta. Daca unele institutii bancare isi afiseaza pe site-ul de internet sau in sediile bancilor listele cu taxele pe care le aplica, sunt multe altele care nu fac acelasi lucru. De exemplu, Banca Comerciala Romana are o lista cu comisioanele practicate doar pentru persoane fizice care se intinde pe noua pagini, in timp ce la Leumi Bank, documentul cu tarifele si comisioanele practicate are 27 de pagini.

Bancile mici sau mari, egale la introdus comisioane

Potrivit Gandul, nici bancile mai mici nu dau inapoi de la instituirea de comisioane: Romexterra le percepe clientilor, pentru transmiterea prin fax sau telex a unor mesaje solicitate de client, 0,50 RON/pagina iar cine vrea sa i se comunice dobanzile practicate pe o anumita perioada, are surpriza sa afle ca acest serviciu este gratis doar pana la un an, apoi intre 1 si 3 ani costa 5,00 RON/cerere, iar apoi 10,00 RON/cerere.

Un studiu elaborat de compania de consultanta Capgemini arata ca aproape 40% din comisioanele incasate anual de bancheri sunt pentru utilizarea numerarului
, precum retrageri de la ATM sau retrageri de la ghiseu. Acest procent este unul dintre cele mai mari procente la nivel global.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea