Financiar

#bursa valori bucurest #retrospectiva 2008 #criza financiara #lichiditate piata

Cel mai negru an din istorie pentru bursa romaneasca

Criza financiara mondiala a alungat in 2008 investitorii straini de la bursa de Valori Bucuresti (BVB) si a dus la o prabusire fara precedent a indicilor, cu pana la 84%, in contextul in care marile economii se confrunta cu cea mai grava recesiune din ultimii 80 de ani.

Primele manifestari ale crizei financiare au aparut in vara anului 2007, moment in care indicii Bursei de la Bucuresti consemnau noi maxime. in iulie, anul trecut, indicele principal al Bursei - BET - atingea maximul istoric, de aproape 11.000 de puncte, iar BET-FI ajungea la 95.000 de puncte, arata NewsIn. Dupa circa un an si jumatate, investitorii cu plasamente in actiuni isi vedeau portofoliile semnificativ depreciate, in conditiile in care Bursa incheia cel mai slab an de la infiintare, cu scaderi de pana la 84%. In istoria Bursei, doar doi ani au adus scaderi pentru indicele BET, 1998 si 2008, insa anul care se incheie este de departe cel mai slab. La fel ca in '98, scaderile din ultimul an au coincis cu o retragere masiva a investitorilor straini, care au iesit din pietele emergente, considerate mai riscante, si s-au indreptat spre activele mai sigure. Insa, in 2008 cifrele sunt mult mai tragice.

Indicele principal al pietei, BET, a pierdut nu mai putin de 70,47%, in timp ce indicele sectorului societatilor de investitii financiare, BET-FI, s-a prabusit cu 84,05%. "Cei mai multi investitori au avut pierderi in 2008. Majoritatea au pierdut sume de bani pe masura ce portofoliile au scazut in valoare (mai mult pentru cei care nu au inteles desfasurarea si amploarea crizei, mai putin pentru cei care au analizat obiectiv situatia)", comenteaza Razvan Pasol, presedintele casei de brokeraj intercapital Invest, intr-o analiza saptamanala.

Astfel, daca un investitor ar fi cumparat cu 1.000 lei, la inceputul acestui an, actiuni din componenta indicelui BET, ar fi ramas cu doar 295,30 lei. In schimb, piata Rasdaq a scazut mai putin pe ansamblu - cu 55,25% - in pofida faptului ca este mai putin lichida, comparativ cu piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Octombrie, luna crahului la bvb Din tot anul 2008, luna octombrie a adus cele mai negre zile pentru investitorii de la BVB, dupa ce indicele principal al pietei, BET, s-a prabusit cu 32,68%, iar indicele BET-FI a cazut cu 56,45%. In urma prabusirii in repetate randuri a indicelui BET, pana la limita maxima de variatie in decurs de o zi, de minus 12%, conducerea Bursei a suspendat in octombrie de trei ori sedinta de tranzactionare, iar intr-o alta sedinta a mentinut starea de predeschidere a pietei pana la ora 16, in incercarea de a tempera panica investitorilor.

Astfel, octombrie a adus in piata de la Bucuresti pusee de panica, pe fondul contextului international nesigur, ceea ce a determinat iesirea masiva a unor fonduri de investitii si a unor investitori privati, care si-au lichidat atunci portofoliile, fara sa mai tina cont de preturile la care vindeau. La nivelul primelor 11 luni din an, investitorii straini au vandut mai mult decat au cumparat pe BVB, soldul negativ ajungand la 155,24 milioane lei, fata de anii precedenti, in care nerezidentii acumulau masiv titluri romanesti. Lichiditatea - victima colaterala a crizei financiare Totodata, un efect secundar al crizei financiare si al retragerii investitorilor straini de la Bursa a fost scaderea dramatica a rulajelor, care a avut efecte negative in primul rand asupra intermediarilor, dar si asupra operatorului de piata - BVB.

Lichiditatea pe sectiunea de actiuni a Bursei de Valori Bucuresti s-a injumatatit in 2008, la 6,95 miliarde lei (1,89 miliarde euro), dupa ce in 2007 - an de efervescenta la cumparare - rulajele insumasera 13,8 miliarde lei (4,15 miliarde euro). Pe sectiunea obligatiunilor, rulajele s-au comprimat de peste trei ori in acest an, la numai 231,93 milioane lei (62,34 milioane euro), in ciuda introducerii la tranzactionare a titlurilor de stat.

Totusi, in ultimele luni din an brokerii au remarcat un interes sporit pentru instrumentele financiare cu venit fix. In schimb, instrumentele derivatele de la BVB nu au intrat foarte mult in atentia investitorilor, desi constituie solutii pentru acoperirea riscului si pentru obtinerea de castiguri si pe scadere. in piata futures a Bursei de la Bucuresti rulajele au insumat in 2008 doar 19,31 milioane lei (5,26 milioane euro). Tendinta s-a mentinut si in cazul pietei Rasdaq, unde lichiditatea s-a subtiat de aproape trei ori in acest an, la circa 1,56 miliarde lei (426,49 milioane euro).

Sibex - piata unde investitorii au putut castiga de pe urma crizei

In piata derivatelor de la Sibiu, criza nu s-a resimtit atat de puternic din punct de vedere al rulajelor, care s-au ridicat in 2008 la 7,8 miliarde lei, peste nivelul de anul trecut, dar si peste rulajul total pe sectiunea de actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti. "La final de an, pot spune ca realizarile noastre ne multumesc, mai ales in conditiile in care 2008 a fost un an dificil din cauza crizei financiare globale.

Astfel, depasirea rulajului din 2007 in conditiile mentionate este o mare realizare, care vine sa confirme ca Sibex este o piata matura si apreciata de investitori datorita produselor atractive si numeroaselor facilitati, de la investitiile si comisioanele reduse pana la prezenta market-makerilor", a declarat presedintele Sibex, Teodor Ancuta. Interesul mai mare pentru tranzactiile cu derivate vine ca urmare a specificului pietei, in care investitorii pot intra direct pe pozitii de vanzare (tranzactii short) pentru ca apoi sa-si inchida pozitiile prin cumparare si sa obtina, astfel, castiguri si din scaderea pietei. "La Sibiu am avut parte de o piata foarte volatila in acest an si, in aceste conditii, investitorii au speculat mai mult", a concluzionat Darie Moldovan.

Spre exemplu, un investitor care vindea in 10 ianuarie 2008 un contract pe activul suport al titlurilor SIF Oltenia (SIF5), cu scadenta in decembrie 2008, la cotatia de 4,60 lei/actiune, ar fi castigat la scadenta, in 19 decembrie, circa 4.000 lei. Investitorul ar fi blocat la inceputul anului, in urma tranzactiei futures, o suma de bani mult mai mica decat valoarea din piata la vedere (spot) a celor 1.000 de actiuni SIF5.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea