Financiar

CE recomanda Romaniei sa reduca deficitul

Executivul european a adoptat vineri o recomandare prin care cere Guvernului Romaniei sa accleereze reformele structurale, sa adopte urgent o planificare credibila pe termen mediu si un buget multianual si sa reduca deficitul bugetar, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

"Romania are nevoie de o strategie cuprinzatoare pentru a accelera reformele structurale si consolidarea fiscala. Este nevoie urgenta de o planificare credibila a cheltuielilor pe termen mediu si de un buget multianual.

Alaturi de reformele structurale, consolidarea bugetara va contribui la solutionarea dificultatilor legate de supraincalzirea economiei si va promova un proces mai echilibrat de aliniere la restul tarilor din UE", a afirmat Joaquín Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare.

Comisia a adoptat vineri o recomandare privind politica economica si bugetara a Romaniei. Aceasta actiune este conforma cu pactul de stabilitate si de crestere potrivit caruia: "Comisia va elabora recomandari de politica pentru a incuraja statele membre sa isi continue eforturile de ajustare la 'obiectivele bugetare pe termen mediu' ”.

Obiectivul pe termen mediu al Romaniei (OTM) este atingerea, pana in 2011, a unui deficit public de 0,9% din PIB in termeni structurali.

In 2007, Romania a inregistrat un deficit bugetar nominal de 2,5% din PIB, dublu fata de 2005, si, in conformitate cu previziunile din primavara ale Comisiei, acesta va creste pana la 2,9% in 2008 si pana la 3,7% in 2009, pe baza ipotezei de mentinere a politicilor existente. Deficitul structural este mult mai ridicat si previziunile indica o crestere de la 3,4% din PIB in 2007 la 3,7% in 2008 si la 4,1% in 2009.

Acest fenomen indica o politica fiscala expansionista, in pofida unor masuri bugetare recente, si lipsa unui cadru credibil si previzibil pe termen mediu, apreciaza Comisia Europeana.

O astfel de situatie prezinta riscuri, data fiind cresterea economica puternica, care s-a situat in medie in jurul valorii de 6,5% intre 2003 si 2007, si semnele de supraincalzire a economiei Romaniei, cu o finantare externa neta ridicata si in crestere (de la 10,4% din PIB in 2006 la 13,4% din PIB in 2007), o inflatie tot mai mare, o crestere puternica a salariilor in conditii de deficit tot mai accentuat de forta de munca si o crestere rapida a creditelor de consum.

Pentru ca Romania sa continue procesul de aliniere rapida la nivelul veniturilor medii din UE (PIB-ul pe cap de locuitor al acestei tari este de 40% din media UE), va fi esential sa se reduca dezechilibrele macroeconomice tot mai mari si sa se puna in aplicare reforme structurale ample. Politica fiscala poate juca un rol important in temperarea cererii interne, dar ar necesita din partea Romaniei continuarea eforturilor de ameliorare a planificarii si executiei bugetare.

Comisia considera ca reformele si consolidarea bugetara ar trebui sa mearga mana in mana pentru a solutiona dificultatile legate de supraincalzirea economiei si pentru a promova un proces mai echilibrat de aliniere.

Executivul european recomanda Romaniei sa ia masuri urgente pentru a implementa un cadru bugetar obligatoriu pe termen mediu cu scopul de a ameliora calitatea finantelor publice.

Romania ar trebui sa implementeze cu rigurozitate recomandarile Consiliului emise la 12 februarie 2008 cu privire la programul de convergenta actualizat al Romaniei pentru perioada 2007-2010 (este vorba, in special, de obiective bugetare mai ambitioase, contribuind, de asemenea, la reducerea dezechilibrelor externe) si sa accelereze reformele structurale.

Reformele structurale ar trebui sa includa, in special, un set integrat de masuri destinate sa creasca gradul de ocupare a fortei de munca, rata de activitate si nivelurile de productivitate, indeosebi prin accelerarea reformelor sistemului educational pentru a raspunde mai bine nevoilor pietei fortei de munca, prin reducerea abandonului scolar, prin sporirea in mod semnificativ a participarii adultilor la programe de invatamant si formare, prin transformarea agriculturii de subzistenta/semi-subzistenta intr-o activitate de ocupare durabila a fortei de munca.

Reformele ar trebui sa includa, de asemenea, masuri destinate sa amelioreze mediul de afaceri si sa consolideze capacitatea administrativa. Acest lucru ar permite Romaniei sa isi sporeasca potentialul de crestere si competitivitatea externa, apreciaza CE.

Politica bugetara expansionista a Guvernului de la Bucuresti a fost tema unei serii de atentionari din partea Comisiei Europene, dar si a altor organisme internationale, precum FMI.

Lipsa predictibilitatii bugetare, cheltuielile masive cu salariile din sectorul public si cu pensiile, lipsa de sustinere a veniturilor prognozate la buget sunt cele mai mari riscuri la adresa echilibrului balantei de plati guvernamentale.

De altfel, in luna aprilie, Romania a fost avertizata de comisarul Almunia cu privire la riscul de a depasi deficitul bugetar maxim acceptat, de 3%, daca va continua politicile bugetare actuale. Potrivit legislatiei UE, in cazul in care o tara depaseste deficitul de 3%, Comisia Europeana poate demara procedurile de deficit bugetar excesiv. Astfel, Comisia Europeana a decis miercuri redeschiderea unei proceduri de deficit excesiv impotriva Marii Britanii.

Deficitul bugetar actual al Romaniei, desi este sub 3%, se indeparteaza ca tendinta de obiectivul de termen-mediu asumat de tara noastra, de 0,9%.

Spre deosebire de Romania, al carei buget este pe deficit, Bulgaria, cu o crestere economica similara, de peste 6%, are un surplus bugetar constant de peste 3% din PIB, arata statisticile Comisiei Europene publicate in luna aprilie.

Executia bugetara dupa primele patru luni indica un deficit al bugetului de stat de 0,63% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 440 miliarde lei, dupa ce, in primul trimestru, acesta se ridica la aproape 1% din PIB. Datele provizorii ale Ministerului de Finante arata un deficit al bugetului de stat, dupa primele patru luni, de 2,77 miliarde lei, in revenire usoara fata de 4,14 miliarde lei dupa primele trei luni.

Deficiul pe bugetul de stat ramane, insa, ridicat, in conditiile in care tinta propusa pe 2008 este de 2,3%, iar ultima parte a anului rezerva, de obicei, cheltuieli masive. Potrivit prognozei de primavara a Comisiei Europene, balanta de plati se va deteriora pana la un deficit de aproape 3% din PIB in 2008, urmata de o crestere si mai mare, de pana la 3,7% din PIB in 2009.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-06-14
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Campanie pentru cariera ei: Urmeaza-ti visul!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii