Noile planuri de modificare fiscala prevad printre multe altele si reducerea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) pentru alimentele de baza de la 19% la 5%.

Noile politici fiscale pe care noul guvern le va implementa sunt menite sa stimuleze consumul si sa mareasca puterea de cumparare a populatiei, indeosebi a celei sarace.

Produsele alimentare de baza precum painea, laptele, carnea, uleiul vegetal si zaharul, potrivit planului de guvernare, vor avea un TVA de 5%. Produsele de lux si cele daunatoare sanatatii vor avea accize majorate si vor avea o valoare a TVA-ului crescuta pana la 25%.

Ideea reducerii TVA-ului a fost si este sustinuta in continuare de membrii PSD. Alianta PD-L -PSD+PC va aplica masura care actualmente face parte din programul de guvernare.

Patronatele din industria alimentara spun ca reducerea taxei pentru alimentele de baza ar cobora preturile cu pana la 14%, informeaza Daily Business. "O reducere a TVA-ului va insemna un pret la producator mai mic cu 14%, din start.

Reducerea preturilor ar putea fi chiar mai mare, daca luam in calcul faptul ca, eliminandu-se concurenta neloiala generata de piata neagra, preturile s-ar putea aseza pe un nivel competitiv, iar specula ar putea fi controlata mult mai usor", a declarat presedintele Rompan , Aurel Popescu.

De cealalta parte, Varujan Vosganian este de parere ca reducerea TVA-ului nu va influenta ieftinirea alimentelor. "Dupa 2010, vom putea asocia o scadere a TVA cu o scadere a preturilor , deoarece Romania trebuie sa intre pe fagasul inflationist din zona euro, de sub 3%", a declarat Varujan Vosganian.

  •   2008-12-17
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Criteriile de alegere a unui laptop

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.