Financiar

#euro #leu #curs valutar #previziuni

Cat de mult se poate deprecia leul in perioada urmatoare?

Moneda unica europeana este despartita de pragul de 4 lei doar de 5,03 bani, pas pe care euro a demonstrat ca-l poate face intr-o singura zi. In ultimele doua luni, leul a pierdut mai bine de cinci bani in nu mai putin de cinci sedinte de tranzactionare , cea mai mare depreciere fiind de 8,69 bani, inregistrata pe data de 18 noiembrie.

Niciuna dintre aceste deprecieri puternice nu s-a produs in luna decembrie, dar analistii economici nu exclud posibilitatea ca euro sa treaca de 4 lei pana la sfarsitul acestui an. In aceasta categorie se incadreaza si Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank, care considera ca moneda nationala risca sa se deprecieze puternic in ultimele sedinte de tranzactionare din acest an, daca BNR nu ar interveni in piata.

Mai mult chiar, acesta sustine ca moneda unica va atinge nivelul de 4,2 pana la finele lunii februarie. Daca ne raportam la evolutia din primele doua luni ale acestui an, cand cursul valutar a urcat de la 3,5971 lei/euro la 3,7269 lei/euro - dupa ce atins si valori de 3,7695 lei/euro, nu este esclus ca leul sa se deprecieze pana spre 4,2 lei, daca depaseste pragul de 4 lei in 2008. Deprecierea din intervalul ianuarie-februarie a fost sustinuta atat de vestile unei iminente crize economice mondiale, precum si de rezultatele macroeconomice - deloc incurajatoare la acea data: o inflatie iesita cu mult din culoarul de tintire al BNR si deficite mult adancite.

In conditiile in care apetitul investitorilor straini pentru plasamentele in economiile emergente este tot mai scazut, iar vestile despre "situatia dezastruasa" a economiei nu vor intarzia sa apara, acestea fiind alimentate de membrii Cabinetului Boc, premisele care au dus la deprecierea monedei nationale la inceputul anului vor exista si in prima parte din 2009.

Daca mai adaugam si faptul ca BNR ar putea renunta sa mai intervina in sprijinul leului, in incercarea de a protejarea rezervele valutare, principalul tel asumat de insusi guvernatorul Mugur Isarescu pentru 2009, atunci putem crede si mai mult ca leul s-ar putea mentine pe trendul descendent o perioada mai lunga de timp.

  •   2008-12-20
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii