Planul anticriza al Romaniei ar putea costa sapte miliarde de euro, potrivit planului propus de Guvern. Dupa trei luni de la inceperea crizei, patronatele si sindicatele au primit, din partea statului, primele propuneri cu masuri concrete pentru reabilitarea economiei.

Astfel, planul presupune cheltuieli de 34 de miliarde de lei vechi si reduceri de 5,9 miliarde de lei, scrie Gandul. Principalele cheltuieli se vor face pentru industria auto, cu 1,8 miliarde de lei acordati, pentru introducerea tichetelor de vacanta si majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut anual.

Circa opt miliarde de lei vor fi acordate pentru plata datoriilor pe care statul le are, ce includ facturi si subventii pentru agricultura. Pe de alta parte, reducerile se vor face, in principal, din salariile bugetarilor. Majorarea cu 50% a retributiilor acestora nu este mentionata, iar Guvernul a propus patronatelor si sindicatelor ca salariile acestei categorii profesionale sa creasca in ritmul inflatiei, cel putin in primele noua luni din an.

O alta masura importanta este marirea capitalului CEC cu 900 de milioane de lei si a Eximbank cu 170 de milioane de lei, facand posibila acordarea de credite pentru IMM -uri. Planul anticriza are si prevederi pentru cei care au ramas fara un loc de munca. Astfel, se va prelungi durata de acordare a somajului la 12 luni (80 milioane de lei) si se va mari ajutorul de somaj la 75% din salariul mediu brut realizat in ultimele trei luni.

De asemenea, se va stimula infiintarea a 50.000 de noi locuri de munca, prin subventionarea integrala de la buget a contributiilor sociale ale angajatorului pentru angajarea unei singure persoane cu salariul maxim de 1.000 de lei. Peste 3,4 miliarde de lei vor fi investiti in masuri fiscale pentru incurajarea agriculturii si pentru reducerea evaziunii fiscale.

Pe de alta parte, Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat ca nu este de acord cu stoparea cresterilor salariale promise in campania electorala. "Eu cred ca lumea trebuie sa inteleaga ca a creste pensiile si salariile mici nu reprezinta doar o forma de protectie sociala , ci este si o forma de stimulare a consumului intern. Pentru ca oamenii acestia, in special pensionarii, cumpara produse romanesti ", a spus el.

  •   2009-01-24
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.