Financiar

Cat am castigat sau cat am pierdut in prima luna de pensii obligatorii

Din cele 14 fonduri de pe segmentul pensiilor private obligatorii, patru au adus castiguri, iar restul pierderi. Cel mai mult au castigat clientii ING, iar cei mai mari perdanti au fost la BCR.

Din 14 fonduri private care actioneaza in prezent pe piata pensiilor private obligatorii, zece au avut in prima luna, iar patru profit. Cea mai buna crestere a fost obtinuta de fondul privat ING, de 3,5% pe luna, iar cea mai mare pierdere , de BCR, de 1,64%, releva datele statistice de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Mentionam ca este vorba despre contributiile obligatorii la fondurile private de pensii, adica Pilonul II. Media aritmetica a fondurilor private de pensii pe prima luna releva o pierdere de 0,21%.

Practic, un cetatean care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii cumpara de la fondurile de pensii unitati de fond, o unitate valorand 10 lei.

La transformarea unitatilor de fond in bani de pensii, numarul de unitati detinute se inmulteste cu valoarea unitara a activului net de la acea data. Spre exemplu, la BCR, un roman care a cumparat 10 unitati de fond (cu ajutorul contributiei sociale din care 2% merg catre fondurile private) inseamna ca a cotizat cu suma de 100 de lei.

Pe 20.06.2008, potrivit datelor de la CSSPP, valoarea acestei contributii este de 98,3640 lei. In schimb, la ING, cele 10 unitati valoreaza 103,5370 lei. Cele mai mari fonduri de pensii obligatorii au rezultate contradictorii. Daca ING se lauda cu o crestere de 3,53%, cel de-al doilea fond din piata, AZT Viitorul Tau, anunta in schimb o pierdere de 1,06%. Urmeaza Interamerican, cu o pierdere de 0,29%, Aripi, cu minus 0,36%, AIG, cu o crestere de 0,16%, si Pensia Viva, cu o pierdere de 0,62%.

Mentionam ca rezultatele financiare sunt obtinute dupa o luna de la plata primei contributii, care s-a facut in luna mai. „Diferenta dintre randamentele fondurilor private de pensii este data de modul in care fondurile au scazut din activul net comisioanele pe care le percep. Unele si-au scazut toate comisioanele la inceput, iar altele au preferat sa le scada din activ pe parcurs“, ne anunta Dan Zavoianu, director de comunicare CSSPP.

Din 17 septembrie 2007, toti angajatii cu varste pana in 35 de ani si la alegere cei cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani au putut (si inca pot) sa-si aleaga fondul de pensii. Banii pentru pensiile private reprezinta o parte din suma care se vireaza la Casa Nationala de Pensii .

Contributia pe care o iau fondurile private de pensii de la Casa Nationala de Pensii este in acest an de 2% din salariul angajatului. In fiecare an, acest indice se va majora cu 0,5%, astfel incat, in termen de 8 ani, administratorul privat sa incaseze 6% din venitul brut al salariatului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea