Financiar

Carnea romaneasca de porc, in pericol sa piarda si piata interna

O activitate de importanta maxima pentru Romania se afla in pericol iminent de a pierde accesul si pe piata autohtona, dupa ce a fost exclusa deja de pe piata europeana, sustine canalul de televiziune The Money Channel.

Incepand cu 1 ianuarie 2009, UE va interzice comercializarea carnii de porc si in Romania, daca guvernul de la Bucurestiul nu rezolva problema pestei porcine. In Romania sunt aproximativ 12 milioane de porci, din care o treime in gospodariile individuale ale populatiei. De aici, din gospodariile individuale, provine de altfel si pericolul infestarii cu virusul pestei porcine.

Uniunea Europeana nu admite accesul pe piata comunitara a preparatelor din , daca animalele sunt vaccinate impotriva pestei porcine. Comunitatea europeana ne-a dat un ragaz de doi ani de la aderare, mai precis pana la data de 1 ianuarie 2009, pentru a rezolva in mod radical, definitiv, problema pestei.

In acest moment, Romania este singura tara unde se mai practica vaccinarea antipesta. Romania va fi considerata si sub acest aspect piata comunitara incepand de anul viitor, ceea ce inseamna ca produsele din carne romaneasca de porc ar putea sa nu mai fie vandute nici in Romania.
In prezent, fermelor romanesti si procesatorilor de mezeluri din tara noastra le este interzis sa exporte carne in tarile UE, tocmai pentru ca, la noi, inca se mai trateaza prin vaccinare .

Efectivul total de porcine din Romania este estimat la aproximativ 12 milioane de capete, din care o treime se gaseste in gospodariile individuale ale populatiei. Specialistii considera ca, in fermele individuale, se gaseste insa si pericolul infestarii cu . De aceea, spun acestia, nu se poate face mare lucru pentru eradicarea bolii.

Dealtfel, nici proprietarii fermelor mari nu sunt dispusi sa sacrifice animalele, in loc sa le trateze, afirma specialistii din industria de profil. Dupa 1 ianuarie insa, fermierii vor avea de ales intre continuarea tratamentului antipesta, exporturile numai in tarile din afara UE sau inchiderea fermei. Reprezentantii industriasilor au cerut in repetate randuri Ministerului Agriculturii sa obtina o derogare de la normativele europene, in favoarea acelor crescatori in ale caror ferme nu exista nici pesta porcina , nici vaccinuri antipesta.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea