Financiar

#imm #bnr #credit #dobanda #euribor

Cand scad dobanzile la creditele pentru IMM?

Scaderea indicelui de referinta Euribor, folosit de banci in calcularea dobanzilor la credite, precum si masura luata de Banca Nationala a Romaniei de a elimina obligativitatea bancilor in a constitui pentru creditele pe termen lung, au creat deja premisele necesare scaderii dobanzilor la credite. De altfel, bancile vor avea de profitat de pe urma imprumutului extern, afirmatie sustinuta si de premierul Emil Boc. "Un miliard de euro de la BERD va fi pus la dispozitia bancilor pentru sistemul bancar , in vederea acordarii de credite", a declarat premierul, referindu-se la acordul de imprumut extern al Romaniei.

Odata primiti banii din imprumutul extern, sistemul bancar poate relansa creditarea, urmatorul pas fiind micsorarea dobanzilor la credite. In acest sens, mai multe banci care activeaza pe piata romaneasca au aplicat deja reduceri la dobanda creditelor pentru persoane fizice . Aceeasi situatie, insa, nu o regasim si in cazul creditelor pentru companii. Dupa populatie, al carei acces la creditare s-a limitat in urma conditiilor dure impuse de BNR, activitatea intreprinderilor mici si mijlocii este si ea afectata de scumpirea creditelor.

"Nu stiu cate IMM-uri au o rata de profit care sa le permita sa plateasca un credit cu dobanda de 25%", afirma , presedintele OTP Bank, citat de NewsIn in urma cu cateva saptamani.

Desi mai multe institutii bancare au anuntat ca se vor concentra mai mult pe finantarea IMM-urilor,  dobanzile la creditele pentru companii sunt in continuare ridicate, imprumuturile in lei fiind chiar mai scumpe decat cele dedicate persoanelor fizice, fapt unic in Europa Centrala si de Sud-Est. Diferenta dintre dobanzile la creditele in lei pentru populatie si cele pentru companii este de pana la patru puncte in favoarea primei categorii, potrivit datelor BNR.

In plus, in ultimele 6 luni au crescut si dobanzile, a scazut apetitul pentru investitii, iar criteriile de eligibilitate sunt mai stricte. "Trebuie sa tinem cont ca nici pana acum costurile nu erau uniforme. Sunt mai ieftine decat creditele pentru persoane fizice si invers. Dar cu siguranta vor beneficia si IMM-urile de o eventuala scadere generala a dobanzilor", a explicat, pentru Newschannel.ro, Tiberiu Moisa, Director Executiv – Clienti Corporate si IMM, Banca Transilvania .

Bancile se imprumuta pentru a sprijini creditarea IMM-urilor

Pentru incurajarea activitatii de creditare in randul IMM-urilor, BCR a semnat un acord de finantare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in valoare de 100 milioane de euro. Si OTP Bank poarta discutii cu BERD, in vederea reinnoirii unei linii de finantare de 10 milioane de euro, fonduri destinate IMM-urilor.

( citeste continuarea in NewsChannel.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea