Financiar

#emil boc #crestere economic #guvern #deficit bugetar 2009

Bugetul pe 2009 se bazeaza pe o crestere economica de 2,5 la suta

Constructia bugetului pe 2009 se va face in principiu pe baza unei cresteri economice de 2,5% in acest an, fata de 7,8% in 2008, si luand in calcul un deficit bugetar de circa 2% din produsul intern brut , a declarat vineri premierul Emil Boc, dupa sedinta de Guvern.

"In principiu, pe baza raportului Comisiei de Prognoza, mergem pe o crestere economica in anul 2009 de 2,5%", a explicat premierul. Emil Boc a facut o comparatie cu anul 2008, aratand ca, intr-o anumita masura, aceasta situatie a fost cauzata si de cheltuielile Guvernului Tariceanu.

Anul trecut, economia Romaniei a crescut cu 7,8%, iar deficitul bugetar a ajuns la 5,2% din PIB, ceea ce inseamna ca guvernul a cheltuit cu 6,7 miliarde euro mai mult decat a incasat, a precizat Boc. Ultima estimare guvernamentala prevedea o crestere economica de 7,9% in 2008.

In privinta deficitului bugetar, datele anuntate vineri de premier corespund celor dezvaluite saptamana trecuta de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care preciza ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,5% din produsul intern brut (PIB), dupa fluxul de numerar (cash), insa a atins 5,21% din PIB dupa angajamente, potrivit ultimele date disponibile. Premierul a mai spus ca preturile medicamentelor vor scadea in acest an cu circa 10%. Bugetul pe 2008 aprobat de Parlament prevedea initial un deficit bugetar de 2,7% din PIB, dupa standardele romanesti (circa 3,2% calculat conform standardului european ESA95). Analistii avertizau, la acea data, ca veniturile bugetare sunt mult supraevealuate, in conditiile in care in 2006 incasarile echivalau cu doar 31% din PIB, iar in 2007 au urcat usor la circa 32% din PIB.

Dupa mai multe rectificari succesive, Guvernul Tariceanu a revizuit tinta de deficit bugetar pentru 2008 la 2,3% din PIB si a coborat estimarile de incasari la buget ca pondere in PIB. De altfel, estimarea pentru produsul intern brut s-a modificat pe parcursul anului, fiind revizuita in crestere de la 442,8 miliarde lei in toamna lui 2007 - la o crestere economica de 6,5% - pana la 505 miliarde lei in prezent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea