Financiar

#emil boc #crestere economic #guvern #deficit bugetar 2009

Bugetul pe 2009 se bazeaza pe o crestere economica de 2,5 la suta

Constructia bugetului pe 2009 se va face in principiu pe baza unei cresteri economice de 2,5% in acest an, fata de 7,8% in 2008, si luand in calcul un deficit bugetar de circa 2% din produsul intern brut , a declarat vineri premierul Emil Boc, dupa sedinta de Guvern.

"In principiu, pe baza raportului Comisiei de Prognoza, mergem pe o crestere economica in anul 2009 de 2,5%", a explicat premierul. Emil Boc a facut o comparatie cu anul 2008, aratand ca, intr-o anumita masura, aceasta situatie a fost cauzata si de cheltuielile Guvernului Tariceanu.

Anul trecut, economia Romaniei a crescut cu 7,8%, iar deficitul bugetar a ajuns la 5,2% din PIB, ceea ce inseamna ca guvernul a cheltuit cu 6,7 miliarde euro mai mult decat a incasat, a precizat Boc. Ultima estimare guvernamentala prevedea o crestere economica de 7,9% in 2008.

In privinta deficitului bugetar, datele anuntate vineri de premier corespund celor dezvaluite saptamana trecuta de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care preciza ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,5% din produsul intern brut (PIB), dupa fluxul de numerar (cash), insa a atins 5,21% din PIB dupa angajamente, potrivit ultimele date disponibile. Premierul a mai spus ca preturile medicamentelor vor scadea in acest an cu circa 10%. Bugetul pe 2008 aprobat de Parlament prevedea initial un deficit bugetar de 2,7% din PIB, dupa standardele romanesti (circa 3,2% calculat conform standardului european ESA95). Analistii avertizau, la acea data, ca veniturile bugetare sunt mult supraevealuate, in conditiile in care in 2006 incasarile echivalau cu doar 31% din PIB, iar in 2007 au urcat usor la circa 32% din PIB.

Dupa mai multe rectificari succesive, Guvernul Tariceanu a revizuit tinta de deficit bugetar pentru 2008 la 2,3% din PIB si a coborat estimarile de incasari la buget ca pondere in PIB. De altfel, estimarea pentru produsul intern brut s-a modificat pe parcursul anului, fiind revizuita in crestere de la 442,8 miliarde lei in toamna lui 2007 - la o crestere economica de 6,5% - pana la 505 miliarde lei in prezent.

  •   2009-01-17
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Care sunt pasii pentru infiintarea firmei tale

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.