Banca Nationala ar putea amana reducerea ratei dobanzii de politica monetara, dar va diminua nivelul rezervei minime obligatorii ( RMO ) pentru pasivele in lei, cel putin asa considera majoritatea analistilor din Romania.

Peste 90% dintre reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania ( AAFBR ) intrevad o scadere cu 1-2 procente a RMO pentru lei, pana la nivelul de 16-17%.

In acelasi timp, analistii anticipeaza o mentinere a RMO pentru pasivele in valuta la nivelul actual, de 40%, cel putin pana in momentul in care Romania va semna un acord de finantare externa. Reducerea nivelului rezervelor obligatoriii va determina o crestere a lichiditatii, ceea ce va atrage dupa sine o scadere a dobanzilor practicate pe piata interbancara.

Masura s-ar putea traduce printr-o relansare a creditarii pe lei, considerata de specialisti mult mai putin riscanta decat cea in valuta. In contextul unei volatilitati ridicate a cursului de schimb, incurajarea creditarii in valuta ar putea spori numarul celor care nu vor putea sa-si achite ratele.

Tot din cauza leului care se afla pe un trend descendent in raport cu moneda unica europeana, Consiliul de Administratie al BNR ar putea decide mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 10,25%.

"Reducerea ratei dobanzii de politica monetara va fi probabil amanata, pe de o parte, din cauza unei presiuni semnificative de depreciere a leului, iar pe de alta parte, din cauza eficacitatii reduse in conditiile in care dobanzile pe piata monetara se situeaza mult peste nivelul dobanzii de referinta si evolueaza in functie de perceptia asupra riscului", a declarat Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, citata de Ziarul Financiar.

  •   2009-02-04
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: 5 sfaturi financiare pentru o vacanta fara griji

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu, consilier financiar

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.