Noile reguli ale BNR solicita angajatilor bancilor sa isi spioneze clientii, sa le studieze obiceiurile si sa le fileze casa, la nevoie.

Scopul: prevenirea spalarii banilor si finantarii terorismului. Regulamentul numarul 9 al BNR, instituit in baza unei directive a Comisiei Europene, transforma institutiile financiare in servicii secrete , informeaza Gardianul.

Bancile isi vor infiinta servicii si departamente de control, cu angajati specializati in culegerea de date si informatii despre clienti.

Acestia se vor "infiltra" in viata privata a clientului, pentru ca sunt obligati sa stie "circumstantele personale" ale clientilor.

" Noua forma a regulamentului poate duce la abuzuri pentru ca bancile pot ajunge sa profite de aceste prevederi. Bancherii ar putea sa ceara clientilor documente care nu au legatura cu spalarea banilor sau finantarea terorismului. Pur si simplu va fi vorba despre culegerea de informatii despre viata privata a consumatorilor de servicii bancare , ceea ce incalca dispozitiile Legii 677/2001 privind protectia datelor cu caracter personal", sustine Iulian Urban , vicepresedintele Comisiei juridice din Senat.

Noile reglementari prevad chiar si posibilitatea ca angajatii bancilor sa poata sa se deplaseze la domiciliile clientilor pentru a verifica autenticitatea datelor declarate si asumate in documentele inaintate bancilor.

  •   2009-01-27
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.