Financiar

#bnr #dobanda cheie #rezerve minime obligatorii

BNR: Dobanda cheie scade la 8,5%, iar rezervele valutare minime se reduc la 30%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti sa reduca dobanda cheie de la 9% la 8,5% pe an si rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 30%, a doua miscare surprinzand piata, potrivit NewsIn, care adauga ca acest lucru va pune la dispozitia bancilor noi lichiditati. BNR a mai decis sa reduca si scadenta operatiunilor de tip repo, de injectare de bani in piata, de la o luna la o saptamana .

In urma acestei decizii, dobanda de politica monetara revine la nivelul din februarie-martie 2008, cand BNR era, insa, intr-un ciclu de inasprire a politicii monetare. De la inceputul lui 2009, BNR a coborat dobanda cheie cu 1,75 puncte procentuale, de la 10,25% la 8,50% pe an, informeaza NewsIn. O alta urmare a deciziei este si scaderea automata a dobanzilor la facilitatea de credit ( lombard ), de la 13% la 12,5% pe an, si la facilitatea de depozit , de la 5% la 4,5%, in conditiile in care acestea sunt fixate la plus/minus 4% fata de dobanda cheie.

In urma cu cateva zile, analistii spuneau ca se asteapta la o scadere a dobanzii cheie la 8,5% pe an, insa scaderea rezervelor minime obligatorii la valuta i-a luat prin surprindere, mai scrie NewsIn, deoarece ei mizau pe o miscare mai prudenta, de mentinere a nivelului actual, pentru ca BNR sa poata analiza efectele in piata ale deciziei de la ultima sedinta de politica monetara, care a dus la scaderea RMO atat la pasivele in valuta, cat si la cele in lei.

La ultima sedinta de politica monetara, din 30 iunie, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa reduca nivelul rezervelor minime obligatorii de la 18% la 15% pentru pasivele in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea