Financiar

BNR, asteptata sa majoreze miercuri dobinda-cheie

Piata se asteapta la o masura a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, ce ar avea ca efect si scumpirea creditarii. Consiliul de Administratie al BNR se va intilni miercuri in cea de-a treia sedinta de politica monetara din acest an, in primele doua fiind decise majorari ale dobinzii de politica monetara, care au cumulat 1,5 puncte procentuale, de la 7,5 la 9% pe an, cit este in prezent. Parerile operatorilor din piata si ale analistilor privind o eventuala noua majorare a dobinzii sint impartite. „Dobinda actuala este deja destul de ridicata fata de tarile din jur.

De aceea, eu nu cred ca va creste foarte mult, maxim cu un sfert de procent, dar in piata sint si pareri mai diferite care se asteapta ca Banca Nationala sa urce rata dobinzii de politica monetara la 9,50% sau chiar 9,75%“, spune Narcis Noaghe, dealerul-sef al Bancii Comerciale Romane.
 
Piata autohtona se asteapta la o noua majorare de dobinda, dovada fiind faptul ca ieri BNR nu a reusit sa sterilizeze excesul de lichiditate. „Lichiditatea din piata este scazuta, bancile se asteapta la o majorare a dobinzii de politica monetara, pe 26 martie“, explica Ciprian Dascalu, dealer la Millennium Bank . Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, ne-a declarat ca se asteapta la o majorare de dobinda cu 0,5 puncte procentuale.

Majoritatea bancilor straine considera necesara o majorare substantiala a dobinzii. Astfel, Barclay’s avanseaza cu o probabilitate de 70% ca dobinda sa ajunga la 11% in urmatoarele luni: „Cresterea ratei inflatiei, nevoile de finantare externa si presiunile cererii interne cer o rata a dobinzii mai mare decit cea preconizata de piata. Credem ca e nevoie de cresteri suplimentare ale ratei dobinzii - pina la 11% in scenariul nostru de baza (70% probabilitate)“. De asemenea, potrivit Global HSBC Research, rata reala a dobinzii BNR este mult prea redusa, ea compensind insuficient riscul generat de un deficit comercial mare (o rata reala ridicata ar frina cresterea cererii interne si, prin urmare, cresterea importurilor).

Departamentul de cercetare al Bancpost considera insa ca BNR va majora dobinda cu maxim un sfert de punct procentual, bazat pe faptul ca in acest moment rata este destul de ridicata. „Daca dobinda de politica monetara ar ramine la 9% pina la sfirsitul anului, iar rata inflatiei s-ar situa in apropierea proiectiei BNR (5,9%5), rata reala a dobinzii ar fi de aproximativ 3%, a doua rata reala din Europa ca marime, dupa cea din Turcia“, se arata in studiul bancii. Se mentioneaza, de asemenea, ca incetinirea ritmului de crestere a deficitului comercial si a inflatiei in ultimele luni nu ar justifica inca o majorare a dobinzii.

Analistii independenti Dragos Cabat si Ilie Serbanescu , intervievati de Money Channel, apreciaza ca Banca Nationala nu ar trebui sa majoreze dobinda de politica monetara, ci sa astepte sa vada efectele ultimelor majorari realizate. Deoarece piata se asteapta la o majorare a dobinzii, daca aceasta nu va avea loc, este posibil ca moneda nationala sa se deprecieze usor, sustine economistul-sef al BRD, Florian Libocor.

 

Pentru mai multe informatii legate de economie aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea