Financiar

#bnr #dobanda #credit

BNR a mentinut dobanda la 6,25%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%, conform Mediafax.


Totodata, banca centrala a revenit la exprimarea potrivit careia gestioneaza "adecvat" lichiditatea din sistemul bancar .

In sedinta de la finele lunii iunie, dupa anuntul Guvernului privind cresterea TVA de la 19% la 24%, CA al BNR a stopat scaderea dobanzii de politica monetara si a intarit mesajul privind lichiditatea din sistemul bancar, aratand ca urmareste o gestionare "ferma" a acesteia.

Majoritatea analistilor au anticipat ca banca centrala va mentine dobanda de politica monetara, dar au mizat pe reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la valuta de la 25% la 20%.

Banca centrala a scazut rata dobanzii in primele patru sedinte de politica monetara din acest an, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta.

CA al BNR a analizat si aprobat miercuri si raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat vineri.

La inceputul lunii iulie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca rata inflatiei se va plasa in jurul a 8% potrivit ultimelor evaluari.

Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%.

Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea