Financiar

#cotatie leu euro #bnr curs euro

BNR a blocat caderea leului, iar cursul a coborat la 4,29 lei/euro

Moneda nationala a castigat aproape cinci bani in cursul sedintei de vineri, cursul coborand pana la un minim al zilei de 4,29 lei/euro, iar dealerii suspecteaza ca aprecierea leului a fost datorata interventiei indirecte a BNR, in conditiile in care valutele emergente din regiune s-au depreciat.

"Leul a evoluat in sens invers monedelor din regiune, apreciindu-se brusc la pranz. Miscarea ar putea fi determinata de o interventie indirecta a bancii centrale in piata valutara ", a declarat, pentru NewsIn, dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Dupa o depreciere in debutul sedintei, in ton cu regiunea, la cotatii peste 4,34 lei/euro, leul a inceput sa recupereze teren gradual, iar cu putin inainte de anuntarea referintei BNR, cursul de schimb a coborat brusc, de la 4,33 lei/euro la 4,29 lei/euro.

Ulterior, moneda nationala s-a mentinut in apropierea acestui nivel, iar la ora 16:40, bancile cumparau un euro cu 4,2844 lei si il vindeau cu 4,2956 lei. In regiune, moneda ungureasca a atins cotatii minime istorice, de peste 291 unitati/euro, in timp ce zlotul polonez a pierdut teren, depasind 4,46 unitati/euro, nivel neatins din septembrie 2004. Cursul de referinta afisat vineri de BNR indica aprecierea cu doi bani (0,5%) a leului, pana la 4,2910 lei/euro, fata de varful istoric atins joi, de 4,3127 lei/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat vineri de BNR marcheaza un nou varf al ulttimilor patru ani si patru luni, indicand o depreciere a monedei nationale cu trei bani si jumatate (1,1%) pana la 3,3496 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 3,3130 lei/dolar.

BNR nu a mai anuntat un curs de referinta leu-dolar atat de ridicat din 27 septembrie 2004, cand nivelul afisat a fost de 33.523 lei vechi/dolar (echivalentul a 3,3523 lei noi/dolar). Pe pietele internationale, euro s-a depreciat fata de moneda americana pana la cel mai scazut nivel din ultima luna si jumatate, respectiv de la 1,3027 dolari/euro la 1,2766 dolari/euro.

La 16:40, ora Romaniei, euro era cotat la 1,2858 dolari. Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi ( overnight ) de 10,06% pe an, semnificativ peste cel din sedinta anterioara, de 6,48% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 10,93% pe an, de la nivelul de joi, de 7,43%.

Pe piata monetara , dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au urcat la 11-12% pe an, peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25%, in ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii.

  •   2009-01-24
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Care sunt pasii pentru infiintarea firmei tale

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.