Financiar

#sindicate #greva #guvern

Bloombiz.ro: Cine cu cine se incaiera?

Greva generala a sindicatelor, care urma sa paralizeze o mare parte din Romania, a fost un fiasco aproape total. Solidaritatea de care vorbeau liderii celor cinci mari confederatii sindicale a fost sparta de guvern fara nici un efort deosebit, printr-o gaselnita de ultim moment.

In urma cu un an atrageam atentia ca problemele mari ale sectorului privat din economie vor genera inevitabil dezbinare si in sectorul bugetar.

Chiar daca in aparenta nu exista nici o asemanare intre cele doua categorii de angajati din Romania, in realitate suferinta unora urma sa afecteze, mai devreme sau mai tarziu, asa zisa bunastare a altora.

Cu totii am fost de acord ca prin taxele si impozitele pe care le plateste la stat, mediul privat duce in spate marea povara a aparatului administrativ si ca, macar din solidaritate, acesta din urma trebuia urgent restructurat si eficientizat.

Nu s-a intammplat acest lucru, motiv pentru care, din nou, am atras atentia ca exista riscul unei puternice dezbinari in societatea romaneasca si implicit anatemizarea a tot ceea ce se numeste personal bugetar.

Spre marea mea surprindere, lipsa de actiune a guvernului pe tot parcursul anului trecut nu a dus la o accentuare a “luptei de clasa” si la acutizarea disputelor dintre sectorul de stat si cel bugetar, ci la o dezbinare tot mai vizibila a acestuia din urma.

In randul salariatilor din sectorul privat, sau din economia reala, nu s-au produs mutatii semnificative in ultima perioada, cresterea economica pe care o anticipau guvernantii nu a avut loc si, in consecinta, sectorului bugetar se cheama ca i-a sunat ceasul.

Nu mai are rost sa revenim la masurile  disperate ce urmeaza a fi aplicate de guvern, pentru a inchide gaura neagra in care a fost atras, ci la consecintele acestor masuri tocmai asupra celor spre care se indreapta.

Ca o paranteza, merita precizat ca atentia guvernului s-a concentrat exclusiv asupra reducerii cheltuielilor,cu accent pe scaderea salariilor si pensiilor, in timp ce mediul privat a fost uitat in totalitate, caci dinspre acesta nu vine deocamdata nici o amenintare serioasa.

De data asta, guvernul Boc s-a aratat extrem de dibaci cu angajatii din sectorul de stat si a lovit exact acolo unde stia ca nu o sa intampine o reactie care sa-i poata taia avantul: profesori, functionari publici , cadre sanitare si, evident, pensionari.

Analiza de Alexandru Moldovan

(citeste continuarea pe Bloombiz.ro)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea