Financiar

#tva #taxa #crestere #scumpire #traian băsescu

Basescu vrea cresterea TVA, care va aduce noi scumpiri in 2010

Presedintele Traian Basescu vrea cresterea TVA-ului, insa nu si modificarea cotei unice. Potrivit opiniei sale cresterea acestei taxe cu un punct procentual ar aduce un plus de venit la bugetul de stat, de cateva zeci de milioane de euro. Insa odata cu aceasta crestere, coroborata cu cresterile de accize anuntate pentru inceputul anului viitor, va aduce pe piata romaneasca o crestere a pretului majoritatii produselor.

"Prefer majorarea TVA majorarii cotei unice de impozitare", a spus ieri presedintele Traian Basescu, la o intalnire cu oamenii de afaceri straini, la Forumul Economic Roman, noteaza Gandul. Basescu nu vrea insa modificarea cotei unice, chiar daca Fondul Monetar International va face presiuni in acest sens.

Taxa pe valoare adaugata ar urma sa creasca cu cateva procente, fata de nivelul actual de 19%.  Aceasta taxa are cea mai mare pondere in veniturile statului, intr-un procent de 21,6%, dupa incasarile din asigurari sociale, care reprezinta 31,5% din totalul acestor venituri realizate de stat.

Astfel, cresterea cu un procent a TVA-ului, poate aduce la bugetul statului inca 80 de milioane de euro anul viitor, in conditiile in care consumul se va mentine la nivelul de anul acesta, dupa cum noteaza Gandul. Marirea acestei taxe a fost aplicata deja de catre Ungaria si Ucraina si recomandata de economistii romani, ca alternativa la imprumuturile scumpe.

Insa aceasta crestere a taxei pe cosnum ar aduce scumpiri in lant, care ar afecta in mod direct consumatorul roman. Desi specialistii sunt de parere ca o crestere a TVA-ului nu inseamna neaparat si o scumpire a produselor la raft , romanii se tem ca vanzatorii se vor folosi de aceasta ocazie pentru a creste preturile produselor.

Pentru 1 ianuarie 2010 a fost anuntata cresterea accizelor, care va duce la scumpirea carburantilor, alcoolului si tigarilor. Un pret mai mare la carburanti ar putea aduce dupa sine si cresterea preturilor produselor de baza.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea