Financiar

#fonduri structurale #criza economica #plata datorii stat #imm #traian băsescu

Basescu: Plata datoriilor si cheltuirea fondurilor europene, prioritatile statului

Prioritatea zero a Guvernului este plata datoriilor catre agentii economici, pentru crearea de lichiditati si deblocarea pietei, a declarat presedintele Traian Basescu.

Institutiile centrale si locale au datorii, facturate si nefacturate, de doua miliarde de euro.

"Trebuie sa intelegem ca economia este blocata chiar de Guvern. In opinia mea, primul lucru care trebuie facut este ca aceste datorii sa fie achitate urgent, pentru a da lichiditate agentilor economici," a spus Traian Basescu.

Potrivit spuselor sale, pana la mijlocul lunii martie, aceste datorii vor fi platite integral, printr-un sistem de esalonare . Avem de cheltuit 3 miliarde euro de la UE O alta prioritate este reprezentata de utilizarea banilor alocati de Uniunea Europeana, care se ridica, pentru anii 2007 si 2008, la 1,85 miliarde de euro.

"S-au cheltuit doar 200 de milioane de euro, preponderent pentru studii de fezabilitate si alte cheltuieli nesemnificative, in doi ani de la intrarea in Uniunea Europeana. Fata de banii virati, avem 1,6 miliarde de euro, care nu sunt pusi la munca, din cauza lipsei de proiecte credibile, a birocratizarii si centralizarii excesive", a spus Basescu.

Efortul de a cheltui banii proveniti din partea UE trebuie sa se desfasoara pe doua planuri: comunitatea de afaceri trebuie sa vina cu proiecte fezabile si rapid implementabile, iar aparatul de stat trebuie sa puna la dispozitia comunitatii de afaceri o procedura mai usoara de accesare a acestor fonduri.

"Vestea proasta este ca, daca avem virati 1,8 miliarde de euro, aveam dreptul sa cheltuim trei miliarde de euro, prin fonduri structurale . Dar nu s-au pus la dispozitia Romaniei decat avansuri, pentru ca ministerele nu au putut promova proiecte consistente," a spus seful statului. 

  •   2009-01-16
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vehiculele electrice vor reduce poluarea cu peste 20%

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii