Financiar

#barosso #ue #retele energetice

Barosso cere statelor UE 5 miliarde de euro pentru retelele energetice

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso , le-a cerut vineri tarilor membre UE, inca sceptice, sa accepte alocarea a cinci miliarde de euro, destinati in special imbunatatirii retelelor energetice , dupa recenta criza a gazului, relateaza AFP.

"Evenimentele recente au demonstrat necesitatea unui raspuns comun urgent, au demonstrat cat de vulnerabila este Europa" in privinta aprovizionarii energetice, a declarat Barroso la Bruxelles. "In concluzie sper ca vor fi luate decizii concrete", iar "prima metoda de a dovedi angajamentul (pentru schimbarea situatiei -n.red.) ar fi acceptarea planului de cinci miliarde de euro" propus de executivul european, a adaugat Barroso.

O parte din aceste fonduri va fi alocata interconexiunilor energetice din UE. Dosarul este in curs de dezbatere inca de la sfarsitul anului trecut. In cadrul planului de relansare, de 200 de miliarde de euro, asupra caruia guvernele au ajuns la un acord in luna decembrie, pentru a face fata recesiunii economice, Comisia le-a propus statelor membre sa aloce cinci miliarde de euro in cadrul bugetului UE. Aceste fonduri ar urma sa finanteze proiecte pe termen mediu si lung care vizeaza sa imbunatateasca interconexiunile dintre retelele energetice europene si accesul la internet.

Dar o serie de tari si-au exprimat inca de la inceput scepticismul. Ele subliniaza ca, in plina criza economica, trebuie gestionate problemele urgente si nu alocate fonduri unor proiecte pe termen lung, pe care le considera destul de vagi. Dupa criza gazului , care a scos in evidenta deficientele retelei europene de gaz, in special prea marea dependenta fata de Rusia, Barroso spera ca statele UE vor fi mai receptive. CE vrea sa prezinte miercuri o noua lista cu proiecte.

  •   2009-01-24
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila:  Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.