Financiar

#afaceri #birocratie #coruptie #firme #mediu

Barnett: Birocratia ramane foarte ridicata si sunt bariere in afaceri

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, afirma, la finele mandatului, ca nivelul birocratiei in Romania ramane inca foarte ridicat, iar problemele de infrastructura si Codul Muncii sunt o bariera pentru afaceri, criticand si faptul ca autoritatile nu consulta suficient investitorii.

Intr-un interviu acordat MEDIAFAX, ambasadorul britanic afirma ca a devenit mai usor pentru o companie straina sa se stabileasca in Romania, dar nivelul birocratiei in anumite zone ramane inca foarte ridicat, iar autoritatile romane trebuie sa mai lucreze in aceasta directie.

El a apreciat totodata ca trebuie intarite mecanismele de consultare intre mediul de afaceri si autoritati inainte de a fi introduse noi reglementari .

"Cred ca este loc de a intari mecanismele de consultare intre mediul de afaceri si autoritati inainte de a fi introduse noi reglementari. Vreau sa fiu foarte explicit, nu vorbesc in acest caz de «aranjamente speciale» pentru investitorii straini, ci vorbesc de mecanisme de consultare care privesc in mod egal investitorii locali, companii autohtone, companii straine stabilite aici si companii care intentioneaza sa vina in Romania. Asadar, nimeni nu cere un tratament special pentru investitorii straini", a spus Barnett.

Ambasadorul a exemplificat in acest sens sectorul farmaceutic si grupul GlaxoSmithKline, aratand ca investitorii au nevoie de "un profit rezonabil" in urma investitiei realizate si sa fie consultati asupra diferitelor decizii in domeniu, precum clasificarea medicamentelor compensate si introducerea unei noi taxe asupra producatorilor.

El s-a referit si la problemele "permanente" de infrastructura, aratand ca acestea sunt in mod inevitabil o bariera pentru mediul de afaceri, lucru acceptat de toata lumea, chiar si de catre guvern.

"O opinie personala este aceea ca ar fi de bine ca Guvernul sa investeasca mai mult in reteaua de cale ferata . Acest lucru ar aduce beneficii enorme in ceea ce priveste transportul rapid de marfa, dar si de pasageri. De asemenea, tot cat se poate de sincer, trebuie sa spun ca ar fi foarte benefic pentru protejarea mediului, deoarece un sistem feroviar eficient tinde sa inlocuiasca transportul rutier cu un mijloc de transport mai ecologic, trenul", a spus ambasadorul.

Barnett a mai atentionat ca textul actual al Codului Muncii este in anumite privinte destul de "complex" si reprezinta un alt impediment pentru mediul de afaceri, impunandu-se o reforma radicala a birocratiei.

"Toata lumea stie ca in Romania, ca oriunde altundeva, coruptia este o problema constanta. Cunoastem cu totii problemele legate de mica coruptie, in special, dar asa cum am spus si in 2008, trebuie sa repet ca in discutiile mele cu investitorii britanici coruptia este un subiect care nu apare in mod normal, ei se concentreaza mai mult pe subiectele pe care le-am amintit. In concluzie, nu am impresia ca fenomenul coruptiei este un in planurile unui investitor aici, in Romania", a adaugat ambasadorul britanic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea