Financiar

Barierele pietei dauneaza grav productivitatii

Banca Mondiala arata, intr-un raport, ca Romania trebuie sa incurajeze intrarea pe piata a unor firme noi si iesirea din circuit a firmelor depasite moral.

Potrivit studiului „Descatusarea prosperitatii - cresterea productivitatii", realizat de Banca Mondiala si prezentat, ieri, la Bucuresti, peste 80% din cresterea economiei romanesti se explica prin productivitate , care a contribuit mai mult decat forta de munca sau capitalul. Aceasta particularitate se aplica intregii regiuni Europa si Asia Centrala.

„Forta de munca a condus mai putin la cresterea productivitatii, intrucat Romania are probleme demografice, populatia tanara fiind in declin, iar forta de munca migreaza tot mai mult in strainatate. Capitalul a contribuit si mai putin la cresterea productiei, pentru ca firmele au fost nevoite sa indeparteze stocul de capital depasit moral si sa-l innoiasca", a declarat, cu prilejul prezentarii raportului, Paloma Anos Casero - economist al Bancii Mondiale.

La nivel national, cresterea productivitatii este determinata de trei factori importanti: firmele existente care-si maresc eficienta prin surse proprii , intrarile firmelor noi si iesirea altora vechi, precum si realocarea fortei de munca din firmele cu productivitate scazuta in altele cu productivitate ridicata.

„Cea mai mare parte a cresterii productivitatii se vede din avansul firmelor existente, in proportie de 70%, in timp ce rolul intrarii firmelor noi si al iesirii celor vechi este mai limitat in Romania decat in tarile avansate", a precizat Casero.

Realocarea fortei de munca a contribuit cu 25% la cresterea productivitatii, iar intrarea firmelor noi si iesirea societatilor vechi a avut un aport de numai 5%, in timp ce in statele membre ale Uniunii Europene si in Turcia aceasta pondere a ajuns la 20%.

Casero a aratat ca este foarte important pentru Romania sa incurajeze infiintarea de firme noi profitabile, prin politici de expansiune si de sustinere a acestora, astfel incat sa ajunga la o pondere mai ridicata a intrarii nete in cresterea productivitatii. „Romania are ocazia de a se afilia la mari lanturi de companii europene, de unde poate acumula know-how si personal cu inalta calificare, ceea ce va conduce la cresterea productivitatii", a concluzionat oficialul Bancii Mondiale.

Cum sa iesim din criza fortei de munca?

La randul sau, reprezentantul Bancii Mondiale la Bucuresti, Catalin Pauna , a admis ca piata din Romania se confrunta cu un deficit al fortei de munca.

„Acest deficit poate fi echilibrat prin realocarea surplusului de forta de munca din mediul rural catre cel urban. Aici, un rol important il au autoritatile locale, pentru a incuraja aceasta mutare, de exemplu prin subventionarea transportului pentru navetisti. Catalin Pauna a mai spus ca, din 2006, salariul mediu in Romania a crescut mai mult decat productivitatea, insa este posibil ca aceasta tendinta sa se inverseze in perioada urmatoare.

Factori de franare

Starea proasta a infrastructurii
Coruptia si birocratia
Timpul pierdut cu formalitatile
Penele de curent

Factori de crestere

Capacitatea de inovare
Investitii in capitalul uman
Utilizarea tehnologiilor inalte
Concurenta

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea