Financiar

#banca mondiala #finantare #europa de est

Bancile si companiile vor primi 25 miliarde euro pentru consolidare

Celor trei banci internationale, Banca Mondiala (BM), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI), au lansat un program coordonat de consolidare, in valoare de 25 miliarde euro, prin care vor asigura sprijin financiar companiilor si bancilor afectate de recesiune. In plus, creditorii au dat asigurari ca vor mobiliza alte resurse pentru ECE prin intermediul programelor proprii de imprumut si garantii si vor colabora cu bancile-mama din vestul continentului care au promis sprijin pentru subsidiarele cu probleme din regiune.

Bancile internationale se angajeaza sa asigure finantare rapida pentru consolidarea institutiilor de credit si pentru facilitarea accesului la capital pentru companiile locale, in special pentru cele mici si mijlocii. Astfel, bancile si companiile din Europa Centrala si de Est (ECE) vor primi sustinere financiara in valoare de 25 miliarde euro din partea Bancii Mondiale si a celor europene, BERD si BEI, in vederea consolidarii pe timp de criza, perioada estimata la doi ani, transmite Reuters.

Potrivit programului, ajutorul va fi acordat prin linii de credit, garantii pentru risc si finantarea emisiunilor de actiuni si obligatiuni .

BERD va aloca pana la sase miliarde euro in 2009 si 2010 pentru sistemul financiar din regiune
si va asigura, prin intermediul bancilor locale, imprumuturi pentru afacerile comerciale.

Totodata, BEI va imprumuta 11 miliarde euro companiilor din ECE, fonduri din care 5,7 miliarde euro sunt deja pregatiti pentru acordare, iar pana la sfarsitul lunii aprilie se asteapta aprobarea altor 2,8 miliarde euro pentru alocare.

 ( citeste continuarea pe newschannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea