Financiar

#criza creditare romania #criza financiara globala #oferte creditare arbatori #banci credite promotii

Bancile se tem sa relanseze creditarea?

Desi am intrat in luna cadourilor si majoritatea retailerilor, speriati de scaderea consumului, scot pe piata ofertele de sarbatoare si promotiile care au ca scop atragerea clientilor, bancile din Romania refuza reluarea creditarii.

Nicio institutie bancara nu se inghesuie sa ofere dobanzi promotionale si pachete de creditare atragatoare pentru a stimula consumul. Analistul Bogdan Baltazar afirma in urma cu o luna ca bancile vor depasi situatia de "stramtorare psihologica" pe care o traverseaza abia in preajma sarbatorilor de iarna, cand se va relansa si creditarea.

"Eu cred ca perioada aceasta de o anumita stramtoare mai mult psihologica a bancilor, ca resurse au, va fi depasita. In orice caz perioada sarbatorilor va fi un start bun sa se reia creditarea", declara Baltazar in luna Noiembrie.

Apartamentele raman nevandute din cauza ca bancile nu mai acorda credite ipotecare si produsele de uz casnic raman pe rafturi, prafuite, din cauza ca indatorarea cu buletinul sau cu simpla adeverinta de salariu a ramas un vis frumos al consumatorului.

Si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea , a declarat acum ceva vreme ca Guvernul si comunitatea bancara vor infiinta un grup de lucru pentru a identifica modalitatile de reluare a creditarii in Romania. "Bancile cu o cota de piata de cel putin 1% au fost chemate la o intrevedere pentru a formula propuneri si sugestii cu privire la felul in care Romania va traversa criza mondiala , astfel incat economia sa continue sa functioneze la parametri cat se poate de buni", a declarat Ghetea la sfarsitul lunii noiembrie.

De atunci si pana acum, situatia nu s-a schimbat. Ba chiar in unele cazuri s-a inrautatit. Bancile nu ofera nimic nou inafara dobanzilor foarte mari si cetatenii nu mai apeleaza la imprumuturi. In privinta creditului pentru populatie, pe langa efectele crizei financiare internationale, normele BNR au franat acordarea creditelor si au incetinit consumul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea