Financiar

#banci #somaj #asigurare #criza

Bancile se protejeaza cu asigurarea impotriva somajului

Bancile isi iau masuri de protectie impotriva crizei. Pentru ca se preconizeaza ca numarul somerilor sa creasca din cauza recesiunii, bancile au inventat polita de asigurare impotriva somajului, atasata creditelor, care scuteste clientul de plata ratelor pentru o anumita perioada. Aceasta polita creste insa costul total al imprumutului, pe care clientul trebuie sa-l achite.

Produsul bancar nu este unul de sine statator, ci vine doar la pachet cu un credit. "Nu este un produs de sine statator, nici in alte tari nu se vinde separat, ci numai in cadrul unor pachete speciale, de tipul «employee benefit»", a declarat, pentru Gandul, Gheorghe Grad, directorul general al companiei de brokeraj SRBA.

Polita acopera si alte riscuri, cum ar fi invaliditatea, incapacitatea temporara de munca si decesul, in functie de banca care ofera produsul. In tara noastra acest tip de asigurare este oferit de cateva banci, care cred ca polita este avantajoasa pentru client, pentru ca, pe perioada in care are probleme, clientul "scapa" de ratele lunare. Insa, potrivit Gandul, dezavantajul este ca pretul imprumutului creste, pentru ca asigurarea se plateste lunar ca procent fix din valoarea totala a creditului.

Numarul ratelor de care este scutit clientul depinde de banca

In ce priveste numarul de rate de care poate “scapa” un client care opteaza pentru acest tip de produs, acesta poate ajunge pana la 18. De exemplu, la BCR, asigurarea este atasata creditelor de nevoi personale si acopera valoarea a noua rate lunare, in timp ce la Garanti Bank, valoarea se intinde pentru 18 astfel de rate.

La capitolul costuri, la BCR, o polita de asigurare impotriva somajului costa 0,2% din valoarea creditului si se plateste lunar. Adica, la un credit de 20.000 de euro, clientul va achita in fiecare luna cate 40 de euro, indiferent daca se afla la inceputul sau la sfarsitul perioadei de creditare.

Reprezentantii bancilor spun ca astfel de masuri ajuta institutiile bancare sa se protejeze impotriva numarului mare de restantieri la credite. Potrivit statisticilor, in luna iulie, numarul restantierilor persoane fizice si juridice a ajuns la 196.246, dupa ce depasise pragul de 200.000, in luna mai.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea