Financiar

#salariu #card #banca.

Bancile se imbogatesc din salariile bugetarilor, platite pe card

Curtea Constitutionala a stabilit ca plata obligatorie a salariilor pe card este neconstitutionala . Bancile incaseaza aproximativ 25 milioane de euro pe an din salariile platite pe card ale celor 1,4 milioane de bugetari.

Comisionul si plafonul de retragere de numerar sunt motivele pentru care plata obligatorie a salariilor pe card a fost condamnata de magistrati .

Angajatii institutiilor publice primesc, in realitate, un salariu mai mic decat cel virat de angajator, din cauza comisioanelor retinute de banci: comisionul de retragere si comisionul de intretinere. Acestea variaza de la banca la banca, dar un calcul estimativ arata ca bancile vor incasa in acest an 106,6 milioane de lei, echivalentul a 25,3 milioane de euro de pe urma bugetarilor, conform Gandul. Suma a fost calculata la un comision mediu de retragere de 0,2% si un comision de administrare de 14 lei/an.

Daca angajatul retrage salariul de la bancomatul altei banci, suma poate creste, dar sunt si situatii in care unii bugetari primesc de la banci, comision 0 pe termen limitat.

Razvan Bordeianu, vicepresedintele Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor (SED LEX), crede insa ca exista si avantaje de pe urma salariul virat pe card. "Angajatii pot avea acces mai usor la descoperitul de card sau la credite, ceea ce este in avantajul lor", a declarat Bordeianu.

Sindicalistul sustine si ca bugetarii nu sunt constransi sa primeasca salariul pe card si ca isi pot alege singuri banca.

 

  •   2009-07-22
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

V.E.

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Campanie pentru cariera ei: Urmeaza-ti visul!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Schimba paradigma in cautarea unui job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii