Financiar

#credite #banci #locuinte

Bancile pentru locuinte, o noua solutie pentru romani

Modificarea normelor de creditare si incetinirea activitatii de imprumut a bancilor a spulberat multor romani visul de a avea o locuinta pe baza unui credit ipotecar sau imobilar. Acestea nu sunt insa singurele modalitati de a cumpara o casa pe credit, bancile pentru locuinte fiind o alternativa la care recurg tot mai multi romani, scrie Ziua.

Acest tip de banci functioneaza dupa sistemul de economisire-creditare, in care clientii incheie un contract pentru o suma stabilita de comun acord cu banca, cu ajutorul careia pot cumpara o locuinta sau repara una existenta. O parte din suma respectiva se constituie din banii economisiti pe o anumita perioada, la care se adauga dobanda si o prima anuala de la stat (procent din valoarea economiilor adaugate in cont in fiecare an).

Cealalta parte a sumei contractate o reprezinta creditul cu dobanda redusa si fixa pe toata durata creditarii acordat de banca dupa perioada de economisire. Prima oferita de stat a fost majorata de Guvern la 25% din valoarea economiilor, dar nu mai mult de 250 de euro. De asemenea, creditele acordate de banci sunt in lei, iar dobanzile sunt fixe pe toata perioada de acordare, de 5% sau 6% pe an. BCR Banca pentru Locuinte pune la dispozitia clientilor sai trei produse: Locuinta Plus, Economii Plus si Locuinta Imediat. Toate produsele au dobanzi fixe la creditare si la depozite, pe toata perioada contractului. De asemenea, noua valoare a primei de la stat si celelalte facilitati ofera un randament efectiv al economisirii care poate depasi 25% pe an.

Depozitele constituite de clienti sunt incluse in schema de garantare a Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar , fiind garantate in limita echivalentului a 50,000 euro/ deponent . In acelasi timp, clientii beneficiaza de dobanzi mici la credite: 5%/an pentru Locuinta Plus si Economii Plus si 6%/an pentru Locuinta Imediat.

Perioada minima de economisire este de 18 luni, iar durata maxima de rambursare a creditului este de 88 luni. Inca un avantaj al creditelor oferite de bancile pentru locuinte consta in faptul ca in cazul in care se doreste rambursarea anticipata a creditului, banca nu percepe comision pentru aceasta optiune. Sistemul isi demonstreaza profitabilitatea inclusiv prin faptul ca nici prima de la stat si nici dobanda nu se impoziteaza. Totodata, clientul are posibilitatea deducerii fiscale in limita a 300 lei, la calculul impozitului pe venitul global.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea