Bancherii au cerut BNR prelungirea perioadei pana la executarea silita a restantierilor de la 90 de zile, pana la 120 sau chiar 150 de zile. Amanarea executarii silite pentru cei care nu isi pot achita creditele la timp ar putea fi implementata pentru populatie, dar si pentru firme. 

Propunerea a fost facuta Bancii Nationale si Ministrului Finantelor de catre Radu Gratian Ghetea , presedintele Asociatiei Romane a Bancilor ( ARB ).

Au mai fost propuse prelungirea perioadei de gratie si rescadentarea creditelor, solicitari care vor fi analizate de catre BNR.

"Este o recunoastere a faptului ca platile din partea debitorilor au scazut foarte mult. Daca o banca executa un restantier dupa 90 de zile, se vede pusa in situatia de a nu recupera nimic iar demersul nu are nicio finalitate in contextul economic actual", a declarat pentru Gandul Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania, companie specializata in managementul riscului de credit.

Conform estimarilor lui, circa 80% din credite platesc bancilor dupa data scadentei si 10-15% din acestea ajung in situatia executarii silite.

Relaxarea conditiilor de recuperare a datoriilor vine in ajutorul somerilor si al firmelor care intra in faliment, bancile fiind constiente de faptul ca datornicii pur si simplu nu mai au bani ca sa-si achite restantele.

  •   2009-02-10
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii