Financiar

#bnr #romania #banci straine #supraimpozitare #emil boc

Bancherii: Supraimpozitarea profitului nu va stimula bancile sa tina banii in Romania

Reprezentantii BNR sunt de parere ca nu va fi aplicata bancherilor supraimpozitarea profitului daca acestia retrag liniile de finantare acordate filialelor din Romania, asa cum ameninta guvernul Boc . Contactati de Business Standard, oficialii BNR au declarat ca supraimpozitarea nu ar face decat sa accelereze fuga capitalurilor din Romania.

"Asa ceva nu este posibil. Poti sa adopti o masura de acest fel si sa schimbi comportamentul in sens contrar; sa nu mai primesti niciun ban. Piata este bazata pe anticipatii, iar daca lasi sa se intrevada ca intentionezi sa adopti masuri de acest fel, nu este bine", au declarat oficialii BNR.

Bancherii sunt contrariati de masura gandita de Executiv si sustin ca aceasta nu va stimula activitatea pe piata locala, mai ales ca, dupa primul trimestru, bancile au inregistrat o pierdere cumulata de 50 mil. euro. "Intr-o economie libera, fluxurile intra si ies, fie ca este vorba despre investitii, fie despre imprumuturi. Nu cred ca penalizarea sau masurile restrictive sunt in masura sa stimuleze bancile sa tina banii in Romania, ci dimpotriva", puncteaza Misu Negritoiu , director general ING Bank, citat de Business Standard.

Autoritatile romane se tem de iesirea in masa a finantarilor, ceea ce ar putea crea probleme serioase economiei, de vreme ce creditarea deja a franat dramatic.

"Daca bancile straine, prin reprezentantele lor in Romania, nu vor intelege ca au obtinut profituri extrem de importante in Romania, in vremuri foarte bune, iar acum, cand vremurile sunt dificile, vor arunca povara crizei numai pe umerii romanilor si isi vor retrage banii la bancile din strainatate, atunci avem posibilitatea de a aplica masuri precum acea taxa " Robin Hood ", de supraimpozitare a profiturilor", a declarat premierul Emil Boc, la postul public de radio, potrivit NewsIn.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea