Financiar

Banca Centrala Europeana este in alerta maxima din cauza inflatiei

Banca Centrala Europeana ( BCE ) este in stare ridicata de alerta cu privire la inflatia din zona euro, deoarece indicele preturilor de consum se va mentine la un nivel ridicat mai multa vreme decat fusese anticipat, a spus, joi, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet .

Dupa ce BCE a mentinut dobanda cheie la un nivel de 4% timp de 12 luni consecutiv, Trichet a spus ca autoritatile de politica monetara ale BCE sunt hotarate sa actioneze ferm, ca sa controleze asteptarile inflationiste pe termen mediu si lung.

"Riscurile la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu s-au accentuat si mai mult", a declarat seful institutiei , la conferinta de presa lunara, tinuta de BCE.

"Consiliul guvernatorilor monitorizeaza foarte atent toate evolutiile. Este intr-o stare accentuata de alerta", a subliniat Jean-Claude Trichet.

"Indicele armonizat al preturilor de consum va ramane ridicat pentru o perioada mai indelungata decat ne gandisem initial.

Riscurile pe termen mediu se confirma de asemenea, prin cresterea accentuata a creditarii", a adaugat Trichet.

Inflatia anuala din zona euro s-a accentuat in mai pana la un nivel de 3,6% ce fusese atins si in martie. BCE a sarbatorit a zecea sa aniversare saptamana aceasta, in contextul in care se confrunta cu posibilitatea ca inflatia medie anuala sa depaseasca nivelul de 2%, pentru al 10-lea an consecutiv.

Elementele economice fundamentale ale zonei euro sunt solide, a aratat Trichet. "Accentuam ca mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu este principalul nostru obiectiv", a spus seful BCE.

"Actionand ferm si la timp, vom impiedica producerea efectelor secundare si ne vom asigura ca riscurile la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu nu se vor concretiza", a spus Trichet.

"Suntem foarte hotarati sa asiguram un control ferm al asteptarilor privitoare la inflatie pe termen mediu si lung, in conformitate cu scopul de a pastra stabilitatea preturilor", a precizat Trichet.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-06-06
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii