Financiar

#concedieri masive romania #romania criza economica

Retrospectiva 2008 - Romania nu a scapat de criza economica

Companiile din Romania au anuntat concedieri masive, reduceri ale productiei si sistarea investitiilor in 2008, dar mai ales pentru inceputul lui 2009, din cauza scaderii comenzilor pe fondul accentuarii efectelor crizei economice si financiare mondiale.

Lipsa de pe plan local a unor instrumente financiare "toxice" de tipul derivatelor aferente creditelor "subprime" - imprumuturi ipotecare cu grad mare de risc - i-a facut pe multi sa spere ca Romania nu va fi afectata de criza ce incepuse in SUA inca din vara lui 2007, arata o retrospectiva realizata de NewsIn.

Insa, pe masura ce criza creditelor s-a extins in toate centrele financiare puternice ale lumii, increderea intre institutiile financiare s-a pierdut, bancile nestiind care este situatia financiara a concurentilor si temandu-se ca daca dau bani cu imprumut, s-ar putea sa nu-i mai poata recupera.

Astfel s-a creat un blocaj financiar propagat in valuri si catre institutiile financiare romanesti. Multe din ele s-au vazut nevoite sa opreasca liniile de creditare pe care le acordasera companiilor si astfel au fost afectate imediat si cheltuielile de productie si investitii.

In aceasta criza a economiei reale, exportatorii primesc cea mai grea lovitura pentru ca cererea si finantarile din Uniunea Europeana si Statele Unite, principalii parteneri de afaceri ai Romaniei, au inceput sa scada odata cu extinderea crizei.

Domeniile cele mai afectate se anunta a fi industria auto, industria prelucratoare si cea textila, sectorul constructiilor si industria lemnului.

Au fost anuntate numeroase concedieri, renuntari la contractele de munca temporare, trimiteri in somaj tehnic, numarul persoanelor afectate urmand sa se situeze intre 100.000 si 400.000, potrivit analistilor.

Statistica oficiala arata ca economia romaneasca a inceput sa se resimta in ultimele trei luni ale anului. Astfel, productia industriala a scazut cu 0,7% in octombrie fata de luna anterioara, in timp ce fata de luna similara din 2007 aceasta s-a diminuat cu 3%, din cauza comprimarii cu 4,6% a industriei prelucratoare, care nu a putut fi compensata de cresterile din sectorul de utilitati si din industria extractiva, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In plus, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, care exclude vanzarile de autovehicule si motociclete, a scazut in octombrie cu 19% fata de luna precedenta, iar ritmul anual de crestere s-a temperat semnificativ, la 8,6%. Comenzile noi din industrie au fost cu 3,6% mai mici in octombrie decat in luna anterioara, ca urmare a scaderilor din sectorul bunurilor de capital si al produselor de uz curent, potrivit INS.

Importurile de bunuri in Romania si-au incetinit semnificativ ritmul de crestere in octombrie, la 3,6% raportat la aceeasi luna din 2007, in timp ce exporturile au avansat cu 13,3%, evolutie care a redus deficitul comercial lunar cu 9%.

Piata imobiliara a fost prima care a cedat, inca din vara lui 2008

Tranzactiile din piata imobiliara au inceput sa se rareasca din vara acestui an, pe seama evolutiei incerte a preturilor pe plan international. In luna octombrie, insa, piata aproape ca a inghetat, in conditiile in care blocarea financiara la nivel international a fost dublata de noile masuri de limitare a creditarii impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Pe de alta parte, temperarea cresterii preturilor la constructii si terenuri - in special in Capitala - era de asteptat dupa scumpirile galopante din ultimii cinci ani.

Astfel, multi dezvoltatori imobiliari si-au intrerupt proiectele sperand la o revenire a preturilor, iar unii au inceput dupa un timp sa mai reduca din marjele de profit ca sa poata vinde.

Piata auto romanesca a fost trasa in jos de problemele investitorilor si clientilor

Industria auto din Romania - ce reprezinta aproape 10% din produsul intern brut (PIB) al tarii, cu o cifra de afaceri de circa 11,5 miliarde euro, potrivit estimarilor vicepresedintelui Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicole din Romania (APIA), Brent Valmar - pare sa fie unul dintre cele mai afectate sectoare de criza economica globala , in conditiile in care marile companii pentru care Romania produce piese si automobile isi restrang activitatea.

Astfel, directorul Dacia, Francois Fourmont, estima la finalul lunii octombrie ca piata auto din Romania ar putea scadea cu 11,5% in 2009, pana la nivelul din 2006.

Reprezentantii Ford in Romania sustineau la jumatatea lunii noiembrie ca planurile constructorului american de masini nu au fost afectate de criza financiara. E de vazut, insa, daca investitiile de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii de la Craiova se vor avea intr-adevar loc din ianuarie 2009, in conditiile in care Ford nu a primit ajutor guvernamental din partea SUA, spre deosebire de competitorii sai - General Motors si Chrysler.

Dacia Renault s-a vazut nevoita sa isi intrerupa activitatea pe 30 si 31 octombrie, dupa care conducerea compeniei a trimis din nou muncitorii acasa, de pe 20 noiembrie 2008 pana pe 11 ianuarie 2009, urmand sa-i remunereze cu 85% din salariul total brut.

Si companiile siderurgice si metalurgice si-au restrans productiile

Cea mai mare otelarie din lume ArcelorMittal, care detine combinate importante si in Romania, la Galati, Hunedoara, Iasi si Roman, a anuntat la jumatatea lui decembrie ca a deschis procedura plecarilor voluntare din societate, urmand sa acorde pana la 24 salarii lunare si sume compensatorii intre 10.000 si 25.000 lei, in functie de vechimea angajatilor care aleg sa plece. In plus, conducerea ArcelorMittal a decis sa reduca numarul angajatilor la nivel mondial cu 9.000 de persoane in perioada urmatoare.

Cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, Alro Slatina, a anuntat, de asemenea, spre finalul lunii decembrie, ca ia in considerare reducerea productiei cu pana la 50% si diminuarea numarului de angajati cu 1.200 de persoane din 2009, din cauza ieftinirii aluminiului cu peste 50% de la mijlocul lunii iulie 2008 si pana in prezent. Decizia finala va fi luata in ianuarie. In plus, Alro incearca sa reduca si costurile cu materii prime, precum alumina, cocs, smoala si alte materiale si servicii.

Agricultura va resimti efectele crizei mai mult din 2009

Directorul Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania ( FNPAR ), Dan Botanoiu, sustine ca aproape 15% dintre producatorii agricoli din Romania vor da faliment din 2009 pentru ca nu vor putea sa reziste pe piata in urma efectelor crizei financiare.

In noiembrie, Federatia Agrostar a cerut Ministerului Muncii si Ministerului Agriculturii intrarea in somaj tehnic a 50.000 de angajati, iar investitiile din industria de panificatie sunt afectate de criza economica, din cauza ingreunarii accesului la creditare.

Reducerea activitatii in petrochimie

Oltchim si-a redus importul de materii prime, diminuandu-si productia cu 20% in noiembrie 2008, pana la 40% din capacitatea totala.

Cantitatea de etilena si propilena cu care Oltchim se aprovizioneaza de la Petrom a fost redusa atat pe fondul scaderii normale a consumului de produse petrochimice in timpul iernii si a intreruperii uzuale a activitatii firmelor din vestul Europei in asemenea perioade, cat si ca urmare a scaderii preturilor produselor petrochimice cu mult sub nivelul costurilor de productie ale companiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea