Financiar

#banci #criza financiara #rbs #germania #marea britanie

Presa internationala - Sistemul bancar occidental, aproape de colaps

Guvernul britanic a facut public noul pachet de masuri aditionale la planul de 740 de miliarde de dolari, deja implementat, de protejare a economiei engleze fata de efectele crizei financiare.

Noile masuri, ce sunt centrate pe functionarea si protejarea sistemului bancar, au fost anuntate in aceeasi zi cu publicarea rezultatelor dezastruoase ale Royal Bank of Scotland ( RBS ) care a inregistrat pierderi anuale de aproape 31 de miliarde de euro - pierderi record pentru industria britanica, informeaza Wall Street Journal.

Masurile sunt axate pe protectia, oferita de trezoreria engleza, a bancilor in fata viitoarelor posibile pierderi cauzate de creditare; practic, transferul riscului dinspre banci, inspre stat. In schimb, bancile care vor beneficia de aceste masuri trebuie sa se angajeze ca vor relaxa conditiile pentru creditare.

RBS a facut si victime colaterale

Pietele de actiuni europene s-au resimitit imediat ce informatiile despre pierderile RBS au devenit publice. De teama unei extinderi a pierderilor si inspre bancile din propriile regiuni, investitorii au ales sa renunte la actiunile pe care le detineau, determinand o cadere a principalilor indici, anunta Associated Press.

In mai mare masura decat indicii au fost afectate principalele banci; astfel, actiunile Deutsche Bank au pierdut 10% din valoare, iar cele Commerzbank AG 8 procente. Lloyds Banking Group a scazut pe bursa londoneza cu 35 de procente, iar Barclays cu 25 de procente.

Toate aceste pierderi pot fi considerate mici in comparatie cu cele suferite de chiar RBS - 60 % intr-o singura sedinta de tranzactionare. Si pe bursa din romania s-a resimtit socul, actiunile Erste Bank - grupul ce detine pachetul majoritar BCR - pierzand aproape 9 procente din valoarea de piata.

Bancile germane - active toxice de peste 300 de miliarde de euro

Cele mai importante 20 de banci ale Germaniei detin in continuare active riscante in valoare de 300 de miliarde de euro, ceea ce inseamna, printre altele, ca perioada pierderilor enorme inregistrate de banci este departe de final, scrie Der Spiegel.

Majoritatea acestor active sunt corelate cu ipotecile din SUA si cu creditele din perioada anterioara, de maxima relaxare a creditarii. Pierderile potentiale sunt cauzate in principal de faptul ca valoarea de piata a acestor active a scazut foarte mult in actualul context, determinand o discrepanta intre pretul nominal al acestora si pretul real.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea