Financiar

#lira sterlina #anglia #jim rogers #soros #rusia #gm #toyota

<b>Presa internationala</b> - Lira sterlina se prabuseste

In ultimele zile, lira sterlina s-a prabusit la valori minime pe ultimii 7 ani fata de dolar.

La cateva ore dupa ce guvernul britanic a aprobat infuzarea a sute de miliarde de lire sterline pentru sustinerea sistemului bancar, refacand partial sentimentul de incredere al comunitatii internationale in moneda si economia engleza, a declarat in mod public, adresandu-se investitorilor: "V-as sfatui sa vindeti toate lirele sterline pe care le detineti. Lira este terminata. Nu-mi place sa o spun, dar nu as mai investi niciun ban in Anglia", informeaza Quantum pe care l-a condus, impreuna cu acesta, timp de 10 ani.

Reactia a fost imediata si nu se stie cat din aceasta reactie poate fi atribuit declaratiei lui Rogers si cat datelor fundamentale: lira sterlina s-a prabusit la valori minime pe ultimii 7 ani fata cu dolarul american si la minime istorice fata cu yenul japonez.

Din 1992 (cand Soros a castigat un miliard intr-o singura zi, mizand contra monedei britanice) lira nu a mai cazut atat de brusc si atat de mult intr-o singura zi.

Prabusirea s-a petrecut si pe fondul rezultatelor financiare anuntate de bancile engleze, dar si pe cel al speculatiilor aparute in presa de specialitate privind posibilitatea - de neimaginat pana acum - ca Anglia sa-si piarda ratingul AAA, rating ce-i permite obtinerea de imprumuturi la dobanzi infime, fiind considerate ca lipsite de risc.

Jim Rogers si-a exprimat scepticismul fata de metodele pe care guvernele incearca sa le implementeze in aceste momente, explicand "Ideea ca poti compensa o perioada de imprumuturi excesive si de consum excesiv prin mai multe imprumuturi si mai mult consum, mi se pare ridicola".

Retrageri record din fondurile de

Investitorii au retras din fondurile de investitii, in 2008, suma record de 155 de miliarde de dolari, sanctionand in felul acesta randamentele scazute din ultima perioada a anului, informeaza Reuters.

In momentul de fata fondurile de investitii administreaza, la nivel global, 1,4 mii de miliarde de dolari, aceeasi suma pe care o administrau in 2006.

Anul 2008 este considerat de catre companiile de evaluare a performatei investitiilor ca fiind cel mai slab an, sub aspectul profitului inregistrat, din 1987 incoace.

  •   2009-01-22
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Aplicatii pentru prelucrarea de fotografii pe smartphone

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii