Financiar

#criza financiara #anglia #pib #recesiune #credit suisse #gazprom

Presa internationala - Anglia este, oficial, in recesiune

Banca Israelului va cobori, cel mai probabil, luni dobanda de referinta , ducand-o pana la un nivel record.

Este urmare a incercarii guvernatorului acesteia, Stanley Fischer, de a opri efectele crizei financiare, informeaza Bloomberg.

Dobanda va fi coborata cu o jumatate de punct procentual, pana la 1,25 procente, conform estimarilor a 11 din cei 13 economisti chestionati de publicatia citata. Fischer a mai redus dobanda de referinta cu inca 2,5 procente, de la inceputul lui octombrie 2008. cel mai probabil, rata inflatiei va fi sub tinta de 1 - 3 procente, anunatata de banca centrala.

Oficial, Anglia este in recesiune

Marea Britanie a suferit cea mai drastica scadere in valoare a produsului intern brut din ultimii 28 de ani, inlaturand, astfel, toate sperantele legate de o recuperare rapida a pierderilor si de o depasire relativ usoara a crizei actuale, informeaza Financial Times.

Informatiile preliminare indica un PIB contractat cu 1,5 procente, cu mult mai mult decat se asteptau multi economisti. Cifrele confirma faptul ca Anglia se afla in recesiune, pentru prima oara din 1991.

Severitatea actualei crize a determinat si deprecierea lirei la niveluri istorice, in fata dolarului si a yenului japonez. "Ne-am asteptat sa fie un regres puternic.

Este cu siguranta mai mare decat se asteptau foarte multi si se datoreaza partial faptului ca productia industriala a scazut ca urmare a crizei instalate pe pietele externe care cumparau produsele", a declarat Cancelarul Alistair Darling - echivalentul englez al ministrului de finante.

Singurul sector neafectat de actuala criza este agricultura insa acesta reprezinta 1 procent din economia engleza.

Credit Suisse compenseaza pierderile Lehman Brothers

Grupul Credit Suisse a declarat duminica ca a platit in jurul a 100 milioane franci elvetieni (86,7 milioane dolari) drept compensatie pentru 2000 din proprii clienti care au pierdut banii investiti in falimentara banca de investitii Lehman Brothers, informeaza Associated Press.

Au fost compensate doar pierderile acelor clienti ale caror investitii erau sub 500.000 de franci elevetieni (433,700 dolari). 11 dintre acestia au refuzat sa primeasca banii inapoi.

Lehman Brothers, cea de-a patra cea mai puternica banca de investii din Statele Unite, a intrat in faliment in septembrie 2008, fiind cel mai mare faliment din istoria Americii.

Gazprom va fi activ in Kuweit

Gigantul rus Gazprom a incheiat un parteneriat cu o comapnie de investitii din Kuweit in vederea formarii a doua companii cu capital de risc, una in Rusia, celalata in Kuweit, ambele urmand sa aibe drept obiect de activitate furnizarea de petrol si gaz natural, dar si servicii de reparatii si intretinere, anunta Money Central.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea