Financiar

#premier #calin popescu tariceanu #taxa auto #traian băsescu

Presa de azi: Premierul taie taxa auto, presedintele isi taie masina

Tariceanu scade taxele pe masina si casa, titreaza Cotidianul. Guvernul va reduce taxele pentru constructia de locuinte destinate oamenilor cu venituri medii si va subventiona, intr-o mai mare masura, achizitia de locuinte prin credit, potrivit unui anunt facut luni seara de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Aceste masuri vin in completarea programului de iesire din criza anuntat de premier saptamana trecuta si ar mai putea fi urmate si de o reducere a taxarii pentru achizitia de masini noi pentru a putea fi protejate locurile de munca ale romanilor care activeaza in industria auto.

"Am avut o a doua intrevedere cu guvernatorul BNR si cu analistii economici pentru a stabili alte masuri care sa se constituie in stimulente. Discutam despre posibilitatea reducerii sau anularii de TVA pentru constructia de locuinte. Tin sa precizez ca nu se preocupa Guvernul de proiectele mari, de speculatii imobiliare ", a spus premierul, precizand ca facilitatea se refera la constructia primei locuinte sau la achizitionarea primului apartament.

Premierul a venit cu o veste buna pentru cei care intentioneaza sa-si cumpere o masina noua - intentioneaza sa suspende pentru o perioada cuprinsa intre trei si sase luni taxa auto la autoturismele noi.

"Eu am spus ca importurile de vehicule second-hand vor omori piata interna si astazi lucrurile se vad si au o amploare deosebita. Exista o mare ingrijorare la Dacia si ma bucura ca presedintele a abordat acest subiect", a spus Tariceanu, la cateva ore dupa ce presedintele Basescu declarase ca s-ar putea discuta despre o anulare a taxei.

Suspendarea taxei auto , posibila solutie de criza, scrie si Romania libera. Puternic afectata de criza financiara, piata auto mondiala a scazut in octombrie cu 16% si numai rezultatele bune din prima parte a anului au facut ca afacerile din primele zece luni sa fie doar cu 2,9% mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut.

In Romania, uzina Dacia, parte integranta a grupului Renault, resimte la randu-i efectele crizei, activitatea productiva fiind suspendata pe diferite perioade predeterminate, o noua oprire fiind programata si in perioada 20 noiembrie-7 decembrie. Luni, in urma unei vizite a presedintelui Traian Basescu la Uzina Dacia Mioveni, au fost propuse ca posibile masuri pentru iesirea din criza actuala, care afecteaza domeniul auto, suspendarea temporara a taxei de prima inmatriculare, continuarea programului "Rabla" si supravegherea mai atenta a inmatricularilor de masini second-hand pentru evitarea unor ilegalitati.

Guvernul ar putea decide miercuri sa suspende pentru 3-6 luni taxa de poluare auto perceputa la achizitia de vehicule noi, pentru a limita importurile de masini vechi, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Arma impotriva crizei - Taxa auto, suspendata trei pana la sase luni, este titlul din Jurnalul National. Sectorul auto este mai afectat decat se estima initial, astfel ca pentru a proteja industria care produce anual 9,5 miliarde de euro in Romania, autoritatile au ajuns sa gandeasca masuri exceptionale.

Premierul Calin Popescu Tariceanu doreste suspendarea pe o perioada de trei-sase luni pentru taxa de poluare auto perceputa la cumpararea de autovehicule noi. Suspendarea ar fi "de proba", pentru a vedea cum reactioneaza piata. "Masinile second-hand au omorat vanzarile de la Dacia si le vor omori si pe cele de la Ford. Atunci, cea mai eficienta masura este suspendarea importurilor prin anularea taxei pentru masinile noi. Practic, pastram taxa pentru masinile second-hand", a declarat Tariceanu.

El a precizat ca a avut o discutie cu presedintele Basescu pe aceasta tema. Numarul inmatricularilor de autoturisme de mana a doua din import a ajuns la 205.086 unitati in primele 10 luni, cu 104,8% fata de aceeasi perioada din 2007.

In schimb, inmatricularile de masini noi din luna octombrie au scazut cu 10,7% fata de aceeasi luna din 2007, de la 27.376 autoturisme la 24.438 unitati. Dacia si-a oprit productia in zilele de 30 si 31 octombrie si 13 si 14 noiembrie si a anuntat oprirea activitatii si in perioada 20 noiembrie- 7 decembrie. In total, 21 de zile lucratoare, timp in care muncitorii sunt platiti cu 85% din salariu.

Basescu, la unison cu Tariceanu in privinta masurilor de protectie a industriei de automobile, anunta si Gardianul. Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, dupa o vizita facuta la Uzina Dacia Mioveni, ca o masura pentru iesirea din criza actuala, care afecteaza si domeniul auto, ar putea fi suspendarea temporara, timp de sase luni, a taxei de inmatriculare pentru masinile noi, pe modelul Germaniei.

Presedintele a aratat ca situatia actuala din domeniul auto este "puternic afectata de realitatile pietei", in acest context discutand in cadrul vizitei de la Uzinele Dacia "un set de masuri" pentru depasirea acestei crize.

El a aratat ca printre aceste masuri se afla suspendarea temporara a taxei de prima inmatriculare pentru masinile noi, continuarea programului Rabla, supravegherea inmatricularii ilegale a autoturismelor second-hand si creditarea furnizorilor pentru Dacia.

Seful statului a mentionat ca este convins de faptul ca aceste masuri pot fi aplicate. El a mentionat insa ca este necesara o consultare legata de suspendarea pentru sase luni a taxei de prima inmatriculare pentru a se vedea daca o astfel de masura contravine sau nu reglementarilor UE.

Si Evenimentul Zilei anunta ca Guvernul suspenda taxa pe masinile noi. Executivul ia aceasta decizie pentru a domoli importul de autoturisme folosite. Totodata, asteapta revigorarea pietei automobilelor noi. Guvernul va suspenda pe o perioada de 3-6 luni taxa de poluare auto perceputa la achizita de vehicule noi, pentru a limita astfel importurile de masini vechi, a anuntat luni premierul Calin Popescu-Tariceanu.

"Masinile second-hand au omorat vanzarile de la Dacia si le vor omori si pe cele de la Ford. Cea mai eficienta masura este anularea taxei pentru masinile noi. Practic, pastram taxa pentru masinile second-hand", a declarat Tariceanu. De asemenea, primul-ministru considera ca pentru a sprijini importul de masini noi si nepoluante trebuie continuat programul cu prima de casare si trebuie redistribuite cotele ramase neacoperite.

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la Uzina Dacia de la Mioveni, ca suspendarea pentru sase luni a taxei de inmatriculare pentru masinile noi ar putea fi o solutie de iesire din criza a firmelor care activeaza in domeniul auto.

Din Gandul aflam ca Premierul taie taxa auto, presedintele isi taie masina. O zi in care premierul si presedintele au cazut de acord. Dupa o convorbire telefonica cu Traian Basescu, aflat in vizita la Dacia, Oltchim si Ford, Tariceanu a anuntat de la Guvern ca taxa auto va fi suspendata la masinile noi pentru urmatoa­rele trei-sase luni.

Basescu a trecut si el la taieri. Isi va taia Volkswagen-ul si va cere SPP o Dacie. Premierul a anuntat ca are in vedere anularea TVA-ului pentru constructia primei case. Presedintele a declarat la Craiova ca va cumpara de acum incolo pentru consumul personal rosii, lapte si unt romanesti. "Asa, fiecare din noi poate ajuta economia", spune seful statului, care a mai anuntat ca, in casa, in loc de 10 becuri va pastra doar doua.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea