Financiar

#prabusire lira sterlina #evolutie lira sterlina #lira dolar euro #vanguard

Analiza Vanguard Lira sterlina se prabuseste

Intr-o sectiune speciala a notelor zilnice de piete internationale aparute pe site-ul VANGUARD pe 13 septembrie 2007, sugeram pentru prima data posibilitatea unei prabusiri a lirei sterline in fata monedei unice europene si a coroanei daneze.

O zi mai tarziu, pe 14 septembrie, banca britanica de ipoteci Northern Rock Plc solicita sprijin financiar de urgenta din partea Bancii Angliei. In raportul saptamanal de piete internationale aparut pe site-ul VANGUARD pe 17 septembrie 2007 notam ca Regatul Unit ar putea fi urmatoarea locatie a unui colaps al pietei imobiliare si a unei implozii a lichiditatii la nivelul sistemului financiar.

Am reiterat si documentat apoi sansa distincta a unei deprecieri remarcabile a lirei sterline, in particular in fata monedei unice europene, in mod succesiv in ultima parte a anului 2007 si de asemenea in prima parte a anului trecut.

Chiar in debutul acestei saptamani, luni 19 ianuarie, gigantul financiar britanic Royal Bank of Scotland Plc a anuntat public ca estimeaza pierderi totale aferente anului trecut de pana la 28 miliarde lire sterline (aproximativ $42 miliarde) - cele mai mari din istoria corporativa a Regatului Unit - pretul actiunilor sale prabusindu-se la London Stock Exchange cu aproape 67%.

Rezultatele financiare definitive vor fi anuntate pe 26 februarie. In aceeasi zi, guvernul britanic a anuntat la randul sau un nou plan de salvare a sectorului financiar - al carui cost este estimat de catre Trezoreria Regatului Unit la (inca) 100 miliarde lire sterline (aproximativ $147 miliarde).

De asemenea, guvernul isi va majora participatia la Royal Bank of Scotland Plc, de la 58% la 70%. Intr-o declaratie publica facuta luni cu ocazia lansarii noilor masuri, premierul britanic Gordon Brown a plasat vina pentru actuala criza financiara pe "creditarea iresponsabila" din trecut". "Acestea sunt vremuri extraordinare, care necesita actiuni fara precedent", a adaugat Brown. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea