Intr-o sectiune speciala a notelor zilnice de piete internationale aparute pe site-ul VANGUARD pe 13 septembrie 2007, sugeram pentru prima data posibilitatea unei prabusiri a lirei sterline in fata monedei unice europene si a coroanei daneze.

O zi mai tarziu, pe 14 septembrie, banca britanica de ipoteci Northern Rock Plc solicita sprijin financiar de urgenta din partea Bancii Angliei. In raportul saptamanal de piete internationale aparut pe site-ul VANGUARD pe 17 septembrie 2007 notam ca Regatul Unit ar putea fi urmatoarea locatie a unui colaps al pietei imobiliare si a unei implozii a lichiditatii la nivelul sistemului financiar.

Am reiterat si documentat apoi sansa distincta a unei deprecieri remarcabile a lirei sterline, in particular in fata monedei unice europene, in mod succesiv in ultima parte a anului 2007 si de asemenea in prima parte a anului trecut.

Chiar in debutul acestei saptamani, luni 19 ianuarie, gigantul financiar britanic Royal Bank of Scotland Plc a anuntat public ca estimeaza pierderi totale aferente anului trecut de pana la 28 miliarde lire sterline (aproximativ $42 miliarde) - cele mai mari din istoria corporativa a Regatului Unit - pretul actiunilor sale prabusindu-se la London Stock Exchange cu aproape 67%.

Rezultatele financiare definitive vor fi anuntate pe 26 februarie. In aceeasi zi, guvernul britanic a anuntat la randul sau un nou plan de salvare a sectorului financiar - al carui cost este estimat de catre Trezoreria Regatului Unit la (inca) 100 miliarde lire sterline (aproximativ $147 miliarde).

De asemenea, guvernul isi va majora participatia la Royal Bank of Scotland Plc, de la 58% la 70%. Intr-o declaratie publica facuta luni cu ocazia lansarii noilor masuri, premierul britanic Gordon Brown a plasat vina pentru actuala criza financiara pe "creditarea iresponsabila" din trecut". "Acestea sunt vremuri extraordinare, care necesita actiuni fara precedent", a adaugat Brown. 

  •   2009-01-26
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Sfaturi financiare pentru toti membrii familiei, de la mic la mare

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu, consilier financiar

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Campanie pentru cariera ei: Urmeaza-ti visul!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare