Financiar

Avem nevoie de 54 de ani pentru achitarea unei case

Intr-un top al est-europenilor care isi permit achizitionarea unei locuinte romanii sint codasi. Romanii au nevoie de 650 de luni pentru achitarea unui apartament standard de 60 de metri patrati construiti, ce costa aproximativ 100.000 de euro, se afirma in cel mai recent raport al companiei de consultanta si cercetare imobiliara REAS, firma din Polonia.

Potrivit studiului, care analizeaza principalele capitale est-europene, Bucurestiul este depasit doar de Kiev, locuitorii acestui oras avind nevoie de circa 75 de ani (900 de luni) pentru a achita un apartament standard de 60 mpc, ce costa aproximativ 120.000 de euro.

Cel mai bine plasate in top sint Zagreb, Budapesta si Ljubljana. In capitala Croatiei, un apartament standard de 60 mp costa in jur de 110.000 de euro, dar poate fi achitat in 18 ani, in timp ce in capitala Ungariei un apartament de 60 mp costa in jur de 95.000 de euro, dar poate fi achitat in 19 ani. In Ljubljana, un apartament cu aceleasi caracteristici poate fi achitat in maximum 20 de ani, dar acesta ajunge sa coste 165.000 de euro.

“Studiul demonstreaza ca acelasi nivel al preturilor nu implica intotdeauna faptul ca oamenii din orasele respective isi permit sa achite la fel aceste apartamente”, afirma specialistii REAS. Cu alte cuvinte, in timp ce pretul unui apartament de 60 mp in Talin , capitala Estoniei, este ceva mai mare decit cel al unui apartament similar din Bucuresti, acesta poate fi achitat in 24 de ani, aproape jumatate din perioada de timp necesara achitarii locuintei din Capitala.

Studiul REAS mai analizeaza raportul dintre salariul lunar mediu si pretul pe metru patrat oferit de piata. Studiul ia in calcul venitul mediu al unei gospodarii, care inseamna dublul salariului mediu, in conditiile in care gospodaria este formata din doua persoane ce lucreaza. Rezultatul arata citi metri patrati isi permit est-europenii sa cumpere cu salariul lunar. In acest caz, Bucurestiul, Sofia si Kievul se confrunta cu situatia cea mai dificila.

In aceste zone, potentialul de a deveni proprietar este minim, oamenii permitindu-si sa cumpere cu salariul lunar sub 0,25 mpc. In schimb, Zagreb, Budapesta si Ljubljana stau cel mai bine in clasament, cu indicatori de jumatate de metru patrat. Le urmeaza Praga, Varsovia si Talin, cu aproximativ 0,4 mpc, in timp ce in Bratislava se pot cumpara cu salariul mediu in jur de 0,3 mpc.

 

Pentru mai multe informatii legate de afaceri, imobiliare, media si advertising, economie si finante aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea