Financiar

#insolventa #personal #lege

Autoritatile romane s-au angajat sa nu promoveze legea insolventei personale

Autoritatile romane s-au angajat sa nu promoveze unele initiative legislative, cum ar fi proiectul legii insolventei personale, care ar submina disciplina in materie de creditare, pentru a consolida stabilitatea financiara, potrivit memorandumului de intelegere incheiat cu FMI si Uniunea Europeana.

Senatorii au adoptat, in luna martie, o propunere legislativa privind insolventa persoanelor fizice, care a fost trimisa ulterior spre dezbatere catre Camera Deputatilor, decizionala in acest caz.

Potrivit proiectului, debitorul care cu a cerut si a acceptat deschiderea procedurii insolventei va putea fi descarcat total sau partial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, daca bunurile sale sunt insuficiente pentru plata intregii mase credale si daca instanta i-a acordat beneficiul scuzabilitatii.

Legea ar stabili ca debitorul de buna credinta care, fie prin plan, fie prin , a acoperit un minimum de 75% din valoarea totala a creantelor acceptate in lista creditorilor, va beneficia de inchiderea anticipata a procedurii si de stergerea din toate registrele de publicitate si evidentele publice a consecintelor juridice ale insolventei.

Pe de alta parte, in domeniul reglementarii si supravegherii sectorului financiar, autoritatile s-au mai angajat ca vor mentine cadrul de reglementare prudential actual in materie de provizionare si ca vor asigura capacitatea BNR de a face fata provocarilor la adresa stabilitatii financiare, generate printre altele de presiunile asupra calitatii activelor, inclusiv prin planuri de contingenta.

Autoritatile mai trebuie sa "efectueze amendamentele legislative necesare, menite sa clarifice regimul de despagubire a creditorilor bancilor plasate sub administrare speciala, pentru a asigura implementarea cu eficacitate a legislatiei recent amendate privind lichidarea institutiilor de credit cu probleme financiare. Aceasta legislatie ar trebui sa intre in vigoare pana la sfarsitul lui decembrie", potrivit memorandumului de intelegere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea