Financiar

#control intern #audit

Auditorul si responsabilitatile sale in controlul intern

Auditorul ofera informatii precise si fiabile celor care administreaza firma, si in masura in care exista un control intern eficient, va oferi un grad mai bun de transparenta procesului de gestionare corporativa.

 

Cat de important este controlul intern in cadrul unei companii?

in cadrul organizatiilor si intreprinderilor se stabilesc scopuri si obiective care trebuie atinse, in principal, prin intermediul unor resurse materiale si umane, printre altele. Gestionarea acestor resurse necesita respectarea acestor scopuri si obiective in vederea garantarii protejarii lor.

Controlul intern este un proces care intra in sarcina administratorului unei companii, si consta dintr-un set de politici si proceduri stabilite pentru a asigura atingerea obiectivelor specifice ale companiei, privind urmatoarele aspecte de baza: eficacitatea si eficienta operatiunilor; fiabilitatea rapoartelor financiare si respectarea legilor, regulilor si reglementarilor care stabilesc actiunea administrativa.

Cel mai bun sistem de control intern este cel care nu deterioreaza relatiile de afaceri cu clientii si mentine relatia dintre angajator si angajat la un nivel inalt al demnitatii umane.

Responsabilitati ale auditorului in cadrul controlului intern

In cadrul procesului de administrare a unei companii, trebuie respectati urmatorii 4 pasi:

  • Planificare
  • Organizarea companiilor
  • Economie si directie
  • Control de gestiune

Ultimul pas al procesului administrativ este domeniul de actiune al auditorului, care va fi responsabil cu asigurarea gestionarii celor trei etape anterioare, necesare in majoritatea companiilor.

Responsabilitatea auditorului este de a furniza administratorului firmei, informatii veridice si fiabile, astfel incat functia sa este strategica deoarece, in masura in care exista un control intern eficient, se va acorda un grad mai mare de transparenta managementului afacerilor.

Printre principalele responsabilitati ale biroului de control, pot fi evidentiate urmatoarele:

Furnizarea de informatii financiare: este vorba despre furnizarea de informatii contabile si financiare care sa indice rezultatele companiei si pozitia sa comerciala. Misiunea sa este de a servi drept baza pentru luarea deciziilor. Informatiile trebuie sa fie semnificative, la timp, relevante, complete, comparabile si verificabile. Trebuie sa includa, de asemenea, date financiare si operationale.

Stabilirea sistemelor si politicilor contabile: Obiectivul sau ar trebui sa fie generarea de informatii financiare care sa faciliteze luarea deciziilor. De asemenea, trebuie sa permita tuturor nivelurilor de conducere sa exercite control asupra operatiunilor si sa le ofere suficiente baze pentru planificarea acestora.

Mentinerea controlului costurilor: Este important deoarece determina pretul de vanzare, astfel incat variabila care trebuie controlata sa fie costul. Prin urmare, ar trebui sa acorde o atentie adecvata astfel incat controlul costurilor sa fie optim si pentru asta sunt necesare informatii adecvate din diferite zone si niveluri ale societatii, pentru ca persoanele responsabile sa poata identifica progresul sau rezultatul obtinut in urma operatiunilor efectuate.

Controlul capitalului de lucru: Gestionarea stocurilor, conturile de incasat si furnizorii reprezinta principala investitie a capitalului circulant, precum si un element important in fluxul de numerar al oricarei companii. Obiectivul principal este de a gasi un echilibru corect care sa reprezinte cel mai mic cost financiar pentru gestionarea capitalului circulant si cea mai mare disponibilitate de produs, fie pentru productie, fie pentru vanzare.

Controlul proiectelor de investitii: Pentru ca firma sa evolueze, este necesar sa se dezvolte noi proiecte de investitii, care necesita un sistem care sa permita exercitarea unui bun control si o supraveghere eficienta a acestora. Aceste controale sunt esentiale pentru succesul proiectului, in special intr-un mediu economic al schimbarilor constante care afecteaza pietele si elementele de finantare a proiectelor.

Implementarea unui sistem de control intern: Una dintre cele mai importante functii ale auditorului este de a proteja si monitoriza activele societatii prin implementarea unui control intern eficient. Controlul, monitorizarea si respectarea regulilor trebuie sa fie impartasite si exercitate de toti directorii care se ocupa de administrarea companiei, prin aplicarea si administrarea standardelor, procedurilor, instructiunilor si liniilor directoare pentru a asigura o buna gestionare a resurselor.

Gestionarea chestiunilor fiscale: Unul dintre domeniile de actiune ale directorului financiar care are un rol strategic cu privire la rezultatele companiei, este gestionarea obligatiilor fiscale si oportunitatilor care exista in cadrul legal, pentru optimizarea sarcinii fiscale.

Furnizarea de informatii financiare tertilor: Cei care se ocupa de administrarea companiei trebuie sa furnizeze auditorului informatii transparente, solide si de incredere. Acesta cere informatii financiare de calitate.

Cele mai bune practici referitoare la activitatea desfasurata de un auditor trebuie privite din patru perspective: tehnologie, procese, oameni si informatie. Trebuie sa li se acorde aceeasi importanta tuturor acestor perspective.

Este nevoie de tehnologie adecvata pentru ca operatiunile sa se desfasoara in mod corespunzator, procesele trebuie sa fie simple, standardizate si automate; este necesar ca persoanele potrivite sa aiba o viziune financiara, cunostinte despre afaceri, experienta si abilitati diferite, iar informatia rezultata ar trebui utilizata pentru luarea deciziilor.

Pentru a afla mai multe informatii despre domeniul financiar, intrati pe pilaroexpert.ro, site-ul firmei de contabilitate Pilaro Expert. Aceasta firma de contabilitate Craiova este alcatuita din adevarati profesionisti in domeniul economic. Un contabil Craiova cu experienta va poate oferi consultanta financiara oricand.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea