Financiar

#bulgaria #romania #zona euro

Au sanse Romania si Bulgaria sa intre in zona euro?

Romania si Bulgaria intentioneaza sa acceada la euro in 2015, insa care sunt sansele sa se intample acest lucru, avand in vedere experienta negativa a Greciei? Cand Grecia a reusit sa intre in zona euro, atat Romania, cat si Bulgaria au vazut o raza de speranta: era posibil ca o tara sa fie parte a acestei zone, desi era ortodoxa, balcanica si imperfecta.

Insa, momentul adevarului a venit. Grecia, ca si cele doua tari, era mult prea putin dezvoltata pentru a face fata economiei din zona euro, cred analistii internationali, iar acest lucru a fost demonstrat odata cu aparitia problemelor financiare ale tarii.

Bulgaria, in mod deosebit, a avut de suferit. Nu era doar o problema legata de euro, ci i-a blocat, la propriu, granita. Fermierii protestatari din Grecia au blocat granita Bulgariei cu tractoare , cerand subventii mai mari. Astfel, libera miscare a oamenilor si bunurilor a fost intrerupta total, iar tirurile au fost nevoite sa astepte zile intregi pentru a putea pleca mai departe spre Atena.

In urma acestei miscari de strada, firmele din Bulgaria au inregistrat pierderi de milioane de euro, iar Sofia a amenintat ca isi va cauta dreptatea in tribunal, dupa ce negocierile pe care le-a purtat chiar premierul bulgar, Boyko Borisov, au dat gres.

Pentru Bulgaria, intr-o masura mai mare chiar decat pentru Romania, adoptarea euro este prioritatea Guvernului, atat premierul, cat si ministrul Finantelor, Simeon Dyankov, fost oficial in Banca Mondiala, spunand ca ar trebui facute orice sacrificii in acest sens.

Pentru a reusi acest lucru, a luat o serie de masuri drastice: a redus cheltuielile, a mentinut deficitul bugetar scazut si a intarziat plata catre unele companii. In plus, bulgarii s-au "antrenat" cu marca germana, in trecut, invatand, astfel, ce inseamna responsabilitatea fiscala. Nu in ultimul rand, Dyankov a devenit expert in reducerile fiscale, in timpul mandatului la Banca Mondiala, unde a gestionat cheltuielile unor tari precum Columbia si Georgia.

Totul parea sa mearga bine pentru bulgari, pana cand Grecia a anuntat ca are datorii imense si un deficit bugetar cu mult peste nivelul admis de UE. In plus, Guvernul de la Atena a recunoscut ca a mintit in privinta statisticilor. Pe scurt, acum este cel mai prost moment in care o tara balcanica sa vorbeasca despre intrarea in zona euro.

"Sansele sunt impotriva noastra", a spus Borisov. "Din cauza problemelor din Grecia, eforturile noastre de a introduce euro par nerealiste, in urmatorii doi - trei ani", a adaugat premierul bulgar, citat de Business Week.

Ca si in cazul tarilor PIGS (Portugalia, Italia, Grecia, Spania), care au probleme similare, Romania si Bulgaria sunt legate una de alta, fie ca le convine sau nu. Au trecut impreuna prin procesul de intrare in Uniunea Europeana, iar, in prezent, se lupta impreuna sa intre in zona euro.

Insa nici una dintre tari nu este multumita cu acest parteneriat involutar. La inceput, Bulgaria a acuzat Romania ca o trage inapoi. Apoi, la putin timp dupa intrarea in UE, Romania a zis acelasi lucru despre bulgari

Potrivit analistilor publicatiei internationale, nici nu conta cine are dreptate. Important era ca fiecare tara sa aiba pe cine da vina, in cazul unor abateri de la programul initial. Pe de alta parte, UE prefera sa integreze un grup de state, decat tari individuale.

Totusi, ar putea exista si lucruri bune. Avand in vedere ca multi economisti cred ca Bulgaria se grabeste cu procesul de intrare in zona euro, acum este o sansa sa arate ca au o economie puternica si sa se concentreze pe o anumita arie. Romania, de exemplu, are Dacia. Insa, deocamdata, Bulgaria nu are nici un produs pentru care este recunoscuta.

Pentru moment, analistii cred ca cele doua tari ar trebui, mai degraba, sa se concentreze pe intrarea in zona Schengen, urmand a reincepe procesul de introducere al euro dupa finalizarea crizei financiare europene din prezent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea