Financiar

Asteptarea majorarii de dobinda duce euro spre 3,7 lei

Cursul euro/leu s-a apropiat in sedinta de ieri a pietei valutare interbancare de pragul de 3,7 lei pentru un euro, piata anticipind o majorare a ratei dobinzii de politica monetara de catre BNR.

Cursul mediu euro/leu calculat si comunicat ieri de Banca Nationala a Romaniei s-a situat la nivelul de 3,7083 lei fata de 3,7220 lei cit s-a inregistrat luni. Operatorii din piata valutara au apreciat ieri moneda nationala fata de euro, unul dintre factorii care au determinat intarirea leului fiind asteptarea ca astazi Consiliul de Administratie al BNR sa decida majorarea dobinzii de politica monetara.

Moneda nationala s-a apreciat cu aproape un ban in primele tranzactii de marti, pina la putin peste 3,70 lei/euro, ca urmare a influentei combinate a nevoii mai mari de lei pentru plati, anticiparii unei majorari a dobinzii-cheie de catre BNR si tendintei regionale, sustin dealerii.

„Sint plati mai mari de lei, pentru ca sintem pe 25, iar in piata este asteptata o majorare a dobinzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale“, a declarat dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn.
 
De asemenea, forintul si zlotul s-au apreciat usor in debutul sedintei, sustinind tendinta de apreciere a leului, a mentionat Birle. La ora 11.20, bancile cumparau un euro cu 3,7010 lei si il vindeau cu 3,7090 lei. Pe pietele internationale, moneda americana a pierdut teren in fata euro pina la cotatii de peste 1,55 dolari/euro, iar la ora 11.20, euro era cotat la 1,5530 dolari.

Dobinzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight , erau marti dimineata peste nivelul celei de politica monetara, la 9,5-10%, in conditiile in care cei mai multi analisti din piata anticipeaza o majorare a dobinzii-cheie la 9,5% in sedinta boardului bancii centrale de miercuri. Daca BNR va decide sa lase dobinda-cheie nemodificata, aceasta ar duce la o depreciere usoara a leului, sustine Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.

Dolarul a scazut cu 1% fata de euro, pe parcursul sedintei de marti, intrerupind un sir de patru zile de apreciere, in contextul temerilor investitorilor legate de perspectiva economiei SUA, transmite Reuters. Dolarul a coborit, saptamina trecuta, la minimul-record fata de euro si la cel mai scazut nivel din ultimii 13 ani fata de yen, dupa ce banca de investitii Bear Stearns a anuntat ca va fi preluata la pretul de doar 2 dolari pe actiune, declansind temeri ca si alte firme importante din sectorul financiar ar putea fi afectate de criza din sectorul de creditare.

Moneda americana a avut, ulterior, trei zile de revenire, in contextul in care investitorii si-au retras plasamentele de pe pietele de marfuri. Aprecierea do-larului a continuat luni, sustinuta de anuntul JPMorgan ca si-a majorat de cinci ori oferta de preluare a Bear Stearns, la 10 dolari pe actiune, precum si de datele favorabile referitoare la vinzarile din sectorul imobiliar american. Totusi, investitorii au vindut moneda americana pe parcursul sedintei de marti, din cauza scepticismului legat de pers-pectiva economiei SUA, in pofida masurilor Rezervei Federale (Fed) de injectare de lichiditate in sectorul financiar.

 

 

Pentru mai multe informatii legate de economie aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea