Financiar

Anul electoral si pensiile vor afecta bugetul

Cresterea cheltuielilor sociale, determinata de majorarea pensiilor si introducerea pilonului doi, dar si slaba planificare bugetara vor afecta deficitul bugetar al Romaniei in acest an dar mai ales in anul viitor, estimeaza Comisia Europeana . Bruxelles-ul vede riscuri mari de nerealizare a veniturilor la nivelul propus si de cheltuieli mai mari in perioada electorala.

Comisia Europeana atrage atentia in raportul publicat luni ca exista multi factori de risc care pot influenta negativ bugetul de stat in acest an. "In ciuda masurilor recente de a controla cheltuielile publice, ramane un risc considerabil de deficite mai mari, care se adauga unei politici fiiscale deja expansioniste, intr-un context in care vulnerabilitatile macroeconomice ar cere mai degraba o politica fiscala mai restrictiva", se comentreaza in raportul Comisiei.

Bruxelles-ul vede, ca risc major, posibilitatea ca Bucurestiul sa incaseze venituri mai mici decat cele programate in buget, mai ales din cauza unui impact mai mare decat cel estimat al reformei contributiilor sociale.

De asemenea, Comisia indica posibilitatea unor noi derapaje ale politicilor salariale in sectorul public, "cum s-a mai vazut vazut in trecut", continuare a acelorasi politici slabe de palnificare si executie bugetara si presiuni asupra cheltuielilor ca urmare a ciclului politic, cu alegeri in 2008 si 2009.
Deficitul public ciclic ajustat este estimat de Comisia Europeana la 3,7% din produsul intern brut pentru 2008 fata de 3,4 la suta anul trecut si la 4,1% in 2009.

In prognoza de toamna , Comisia Europeana estima un deficit public de 3,6% din PIB pentru acest an si de 4% din PIB in 2009. Deficitul general al bugetului consolidat al Romaniei, calculat conform standardului european ESA95, este estimat de Bruxelles la 2,9% din PIB pentru acest an si la 3,7% din PIB in 2009.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-04-29
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila:  Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii