Financiar

#antreprenor #afacere #criza #inflatie #recesiune

Antreprenorii nu prea se tem de ofertele modeste de creditare si nici de inflatie

Antreprenorii nu se tem de ofertele scazute de creditare si nici de tendinta de crestere a ratei inflatiei in acest an, arata un studiu realizat de compania Human Value International & Dr. Poor si HR-Romania despre efectele crizei financiare asupra managementului in firme. Pe de alta parte, antreprenorii nu sunt la fel de increzatori cand vine vorba de cresterea cifrei de afaceri, desi devalorizarea leului este cel mai puternic efect negativ pe care il aduce criza si care provoaca cele mai mari dificultati pentru antreprenori .

Astfel, potrivit cercetarii, 40% dintre antreprenori nu par afectati de reducerea ofertei de creditare, in timp ce numai 14% cred ca acest lucru le va cauza probleme financiare semnificative. Pe de alta parte, 9% dintre intervievati au apreciat ca vor fi considerabil afectati de restrictiile de creditare. Nici in ce priveste inflatia respondentii nu s-au aratat asa pesimisti, aproape 45% estimand o inflatie sub 7%, in timp ce 30% dintre acestea evalueaza o inflatie de 7-9%, potrivit Human Value International  & Dr. Poor.

Inflatie micuta de... sub 7 la suta

Cele mai multe dintre firmele chestionate nu par sa se teama de estimarile negative privind rata inflatiei in 2009. Aproape 45% evalueaza o inflatie sub 7%, 30% dintre acestea se asteapta la o inflatie de 7-9%, 13% nu stiu exact ce se va intampla, iar restul participantilor asteapta o crestere de peste 9%.     

40% dintre chestionati nu se tem de reducerea ofertei de credite, in timp ce doar 14% vor fi afectati semnificativ si doar 9% considerabil. Legat de cresterea ratelor dobanzilor, aproximativ 30% dintre chestionati nu cred ca vor fi foarte afectati in timp ce doar 18% vor fi afectati in mod semnificativ si doar 8% considerabil.

Crestere de maxim 15%, in 2009

Pe de alta parte, firmele nu sunt la fel de increzatoare cand vine vorba de cresterea cifrei de afaceri. Circa 20% dintre acestea nu se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri in acest an, in timp ce 35% spera la o crestere intre 1-5% iar 37% au declarat ca cifra de afaceri se va situa intre 5-15%, arata studiul.

In privinta efectului recesiunii asupra cresterii, previziunile agentilor economici sunt mult mai negative. Aproape 60% dintre cei chestionati cred ca situatia economica a redus cresterea, si numai un numar foarte mic considera ca aceasta criza poate produce o crestere economica.

Referitor la perioada crizei economice, aproximativ 20% dintre chestionati cred ca situatia actuala se va incheia pana la sfarsitul anului, 67% din companii considera ca va dura intre 1-3 ani, in timp ce numai 3% dintre respondenti s-au aratat mai pesimisti, estimand perioada de criza la 3-5 ani.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea