Financiar

Angajatii statului iau 100 de sporuri la salariu

Sporurile, primele si tichetele aduc unora dintre functionarii publici venituri de peste cinci ori mai mari decit salariul mediu pe economie.

Ministerul Finantelor a identificat peste 100 de tipuri de sporuri care, puse in fiecare luna cap la cap de catre conducerile institutiilor, aduc angajatilor statului venituri care depasesc, in multe cazuri, valorile salariilor de baza. Astfel, din datele Finantelor reiese ca politistii au nu mai putin de 26 de tipuri de sporuri, urmati de cadrele medicale, cu 19 tipuri de sporuri, armata cu 16 tipuri si personalul didactic care are 12 tipuri de sporuri.

„Politica salariala trebuie sa se bazeze pe salariu si nu pe alte venituri care completeaza intr-o maniera netransparenta veniturile salariatilor. Exista diverse formule de care s-a facut uz in ultima perioada, dar trebuie sa vedem care sint salariile si nu aceste elemente complementare“, a declarat recent premierul Calin Popescu Tariceanu.
Publicitate
 
Din 2001 si pina acum s-au votat diverse sporuri si s-a ajuns in situatia in care acestea depasesc salariul.

De exemplu, angajatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sau ai CSM au venituri care depasesc 2.000 de euro, in conditiile in care unii sint personal auxiliar, declara saptamina trecuta ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. 2.000 de euro este insa doar venitul mediu din institutiile amintite. Iata cum se ajunge la o asemenea cifra.

Peste un salariu de magistrat al ICCJ, de aproximativ 4.000 de lei, se adauga un spor de vechime cuprins intre 10 si 30%. Acesta porneste de la al treilea an de vechime. Exista si un al doilea tip de spor de vechime care este cuprins intre 5 si 25% din salariul de baza. Apoi, magistratii pot beneficia de un spor de doctor de 15%. Pentru magistratii din mediul rural, salariul de incadrare sporeste cu 10%. Peste toate, mai exista un spor pentru conditii deosebite de munca, de 15% din salariu.

Personalul auxiliar din Justitie are si el sporurile lui. Astfel, aici se regaseste acelasi spor de doctor de 15%. Exista si un spor pentru orele lucrate suplimentar din dispozitia conducatorului instantei, de 75 sau 100% din salariul de baza. Personalul auxiliar mai beneficiaza de un spor de fidelitate care se calculeaza in functie de vechimea in institutie. Acesta adauga intre 5 si 20% la salariu. Sporul pentru activitatea pe timpul noptii este de 25%. Si acesti angajati beneficiaza de un spor de 25% pentru conditii grele de munca.

Daca utilizeaza o limba straina in activitate, functionarul mai primeste un spor de 15%. Pentru grefieri mai exista un spor de 10% daca stenografierea ocupa mai mult de 30% din timpul de lucru. Astfel, adaugind si diversele prime si tichete, veniturile medii din unele institutii publice sint de peste cinci ori mai mari decit salariul mediu pe economie, cap de lista fiind ICCJ, CSM si Consiliul Concurentei, ultima fiind si ea o institutie din sfera juridica.

Unele institutii practica mai multe sporuri pentru acelasi „merit“. Spre exemplu, personalul care lucreaza in Parlament are, printre altele, un spor de ore suplimentare - 75% pentru primele doua ore si 100% din salariul de baza pentru urmatoarele ore sau pentru orele muncite in zilele nelucratoare. Peste aceste sporuri mai vine unul „pentru lucru sistematic peste durata timpului de lucru“, care este cuprins intre 10 si 25% din salariul de baza.

Ministrul Vosganian a declarat saptamina trecuta ca guvernul intentioneaza sa desfiinteze o mare parte a acestor sporuri din cauza arbitrarului cu care acestea sint acordate si, nu in ultimul rind, din considerente de disciplina bugetara.

Lista scurta a sporurilor centralizate de Ministerul Finantelor

- Spor de confidentialitate
-  Spor de stabilitate
-  Spor de fidelitate
-  Spor pentru titlul stiintific de doctor sau doctor docent
-  Spor pentru utilizarea unei limbi straine
-  Salariu de merit
-  Gradatie de merit (invatamint)
-  Spor pentru personalul care participa la selectia si recrutarea fortei de munca in strainatate
-  Spor pentru activitate de interes national (Dep. Pt. Afaceri Europene)
-  Spor pentru activitatea de importanta nationala (teatre nationale, opere nationale etc.)
-  Spor pentru conducerea si realizarea practicii pedagogice (invatamint)
-  Spor pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale
-  Spor pentru lucru sistematic peste durata normala a timpului de lucru
-  Spor pentru ore suplimentare
-  Spor pentru activitatea desfasurata in timpul noptii
- Spor pentru grefierii si grefierii-dactilografi care au atestat de stenodactilograf si care stenografiaza cel putin 30% din timpul de lucru (justitie)
-  Indemnizatie de conducere
-  Indemnizatie de cifru
-  Indemnizatie de comanda
-  Indemnizatie de dispozitiv
-  Indemnizatie de dirigentie (invatamint)
-  Indemnizatie primita de presedintele comisiei de bacalaureat (invatamint)
-  Indemnizatie lunara de 10% din salariul brut pentru grefierii care participa la efectuarea actelor privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, a actelor de publicitate imobiliara, a celor de executare penala si executare civila, a actelor comisiei pentru cetatenie, precum si cei care sint secretarii comisiilor de cercetare a averii. De aceeasi indemnizatie beneficiaza si conducatorii de carte funciara (justitie)
-  Indemnizatia de zbor (personalul navigant)
-  Indemnizatia pentru indeplinirea unor responsabilitati suplimentare (sanatate)
-  Indemnizatia pentru activitati prestate in afara obligatiilor functiei de baza (comisii expertiza)
-  Indemnizatie pentru prestarea serviciului in misiune permanenta (pentru personalul civil din Administratia Nationala a Penitenciarelor si din unitatile subordonate acesteia)
-  Indemnizatie pentru titlurile de clasificare obtinute in specialitate (politisti, militari)
-  Indemnizatie ambarcare (politisti)
-  Prima de clasificare (personal navigant de aviatie, parasutisti, scafandri)
-  Prima orara de zbor
-  Prima de parasutare
-  Garzi efectuate in afara normei legale de munca
-  Garzi efectuate in zilele nelucratoare
-  Spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica
-  Spor pentru conditii vatamatoare
-  Spor de conditii grele de munca
-  Spor pentru conditii periculoase
-  Spor pentru activitati ce solicita o incordare psihica foarte ridicata sau se desfasoara in conditii de munca deosebite
-  Spor pentru conditii deosebit de periculoase (leprozerii, anatomie patologica , TBC, SIDA , medicina legala etc.) asistenta medicala de urgenta, servicii ambulanta
-  Spor pentru activitate in conditii de radiatii
-  Spor pentru unitati sanitare cu specific deosebit
-  Spor de preventie
-  Spor de frontiera
-  Spor pentru activitate desfasurata de nevazatori
-  Spor pentru activitate desfasurata in mediul rural sau in localitati izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate
-  Spor pentru activitate de imersiune
-  Spor pentru conducerea si realizarea practicii pedagogice
-  Sporul care se atribuie personalului didactic si de cercetare care desfasoara activitati in conditii de risc, potrivit legii si Contractului Colectiv
de Munca
-  Spor pentru misiune permanenta - 25% din salariul pentru functia indeplinita (politisti)
-  Spor pentru activitati privind prevenirea si combaterea coruptiei (politisti)
-  Spor pentru politistii care executa, in domenii specifice activitatii institutiei cu care au raporturi de serviciu, lucrari de exceptie si misiuni speciale, apreciate ca atare de catre conducatorii acestora.
-  Spor ingrijire ciini/cai (politisti)

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea