Financiar

#anat #turism #tichete #comision #profit

ANAT se plange ca agentiile de turism nu accepta tichete de vacanta, din cauza comisionului prea mic

Gradul de a hotelurilor de pe litoral a scazut in luna iunie cu aproximativ 30-35% comparativ cu aceeasi perioada din 2008, potrivit reprezentantilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), care au precizat ca in zona montana, hotelurile au in prezent un grad de ocupare de pana la 50%, in conditiile in care se poate vorbi despre profit doar cu un grad de ocupare mai mare de 50 de procente. ANAT a semnalat si faptul ca agentiile de turism nu accepta deoarece partea care ar reveni agentiilor din comisionul de 10% este prea mica, scrie NewsIn.

"In luna iunie, pe litoral, gradul de ocupare a scazut cu 30-35% fata de aceiasi perioada a anului trecut. Si in statiunile montane este aceeasi situatie", a declarat, joi, vicepresedintele ANAT, Alin Burcea. Acesta a precizat ca "hotelierii de la munte sunt disperati, in conditiile in care gradul de ocupare este undeva la 40-50%". "Profitul incepe de la un grad de ocupare de peste 50%", a explicat Burcea in cadrul unei conferinte de presa.

Una dintre cauzele pentru care a scazut gradul de ocupare in statiunile montane o reprezinta reducerea bugetelor companiilor pentru organizarea diferitelor actiuni. Potrivit lui Burcea, hotelurile de la munte erau sustinute pana acum prin conferintele si simpozioanele organizate de companii.

Agentiile de turism nu accepta de vacanta

In cadrul aceleiasi conferinte, presedintele ANAT Corina Martin a declarat ca agentiile de turism nu accepta tichete de vacanta deoarece partea care ar reveni agentiilor din comisionul de 10% este prea mica. "La agentiile de turism nu sunt acceptate tichete de vacanta. De altfel, nici angajatorii nu au comandat tichete, fiind preocupati de reducerea costurilor pe o perioada de criza, chiar daca aceste tichete nu sunt purtatoare de impozit", a declarat Martin.

Potirivit vicepresedintelui ANAT, Alin Burcea, doar agentiile care au rulaj mare au putut impune ca partea de comision a emitentilor de tichete sa se reduca la 2,5-3,5%.

In prezent Legea tichetelor de vacanta se afla in .

Autoritatile si institutiile publice pot acorda tichete cadou si de vacanta personalului propriu, cu conditia incadrarii in cheltuielile bugetare aprobate cu aceasta destinatie, potrivit textului Ordonantei de urgenta privind rectificarea bugetara.

Trei euro pentru fiecare cazat la cinci stele


ANAT a solicitat, de asemenea, Ministerului Turismului sa plateasca agentiilor trei euro pentru fiecare turist strain cazat in hoteluri de cinci stele. Prima pentru incoming ar urma sa varieze intre unu si trei euro in functie de clasificarea unitatii hoteliere.

Astfel, pentru turistii straini cazati la hoteluri de una-doua stele, agentiile de turism ar urma sa primeasca de la Ministerul Turismului cate un euro pe innoptare. Pentru fiecare turist strain cazat la hoteluri de trei si patru stelecazarea la cinci stele suma ar urma sa creasca la doi euro, in timp ce pentru se vor plati cate trei euro.

( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea