Financiar

#tva #insolventa #anaf

ANAF propune inasprirea Legii Insolventei

ANAF doreste schimbarea Legii Insolventei incercand astfel sa anuleze facilitatea de taxare inversa a TVA pentru firmele in insolventa, deoarece a dus la evaziune fiscala in multe cazuri, in care beneficiarii finali ai tranzactiilor cu bunuri vandute de astfel de societati sunt firme-fantoma, a spus presedintele ANAF, Sorin Blejnar .

"In urma intalnirii (de marti, n.r.) a comitetului interministerial, a avut loc o prima trecere in revista a problemelor cu care ne confruntam, pe care le vom trata in acte normative viitoare. Una dintre acestea, pe care o sustin, este anularea facilitatii de taxare inversa a TVA in cazul persoanelor juridice aflate in stare de insolventa. In prezent, Codul Fiscal permite aplicarea procedurii simplificate pentru firmele in insolventa", a declarat Sorin Blejnar.

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a afirmat ca, in urma evaluarilor facute, a rezultat ca facilitatea permite exploatarea ilicita si sustragerea de la plata TVA a societatilor comerciale, in conditiile in care, "in majoritatea cazurilor, beneficiarul final al acestui tip de tranzactii este o firma-fantoma".

"In perioada martie-iulie 2009, am constatat ca aceasta procedura s-a extins foarte mult, mai ales in cazul comercializarii produselor energetice. Este vorba despre companii care achizitioneaza astfel de produse, benzina, motorina (de la firme in insolventa, care vand fara TVA, n.r.), si le livreaza catre terti, fara inregistrarea pe factura a taxarii inverse a TVA. In plus, multe dintre companii intretin acest circuit, prin practicarea de adaosuri comerciale mai mici", a mai explicat Blejnar.

El a dat exemplul unui grup de societati care "faceau achizitii de produse energetice din Bulgaria si le comercializau pe teritoriul Romaniei".

"Evaluarile preliminare indica, in acest caz, un prejudiciu de circa 800.000 de euro", a spus Blejnar.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

  •   2009-08-12
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii