Financiar

Alimentele si deprecierea leului vor incinge inflatia

Media scumpirilor - inflatia - din luna mai va creste din cauza majorarilor de pret la combustibili si alimente, pe fondul deprecierii leului in raport cu principalele valute, estimeaza analistii, chestionati de Mediafax.

Potrivit acestora, cresterea preturilor de consum din mai ar putea sa fie mai accelerata decat in aprilie, prognozele privind inflatia lunara fiind cuprinse intre 0,4% si 0,7%. Economistul sef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, si economistul ING, Vlad Muscalu, au declarat, ieri, ca anticipeaza pentru mai o inflatie de 0,7%, ceea ce va conduce la o rata anuala de 8,68%.

In acelasi timp, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania , Ionut Dumitru, se asteapta la o inflatie lunara de 0,4%, astfel ca rata anuala ajunge la 8,4%.

"Principalii factori ai inflatiei din luna mai ar trebui sa fie alimentele si combustibilii, dar si deprecierea leului . Totusi, avansul preturilor alimentelor ar trebui sa se decelereze. Credem ca majorarile preturilor la combustibili ar putea avea efecte secundare asupra altor preturi cuprinse in indicele preturilor de consum", a afirmat Dumitru.

In luna aprilie, avansul preturilor de consum a incetinit la 0,52%, comparativ cu 0,67% in luna anterioara, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la 8,62%, nivel apropiat de maximul ultimilor doi ani, atins in martie, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Scumpiri de peste 9% in lunile de vara

"Inflatia va continua sa creasca si in iunie, ceea ce este in linie cu predictiile noastre, conform carora nivelul maxim al inflatiei, in termeni anuali, va fi atins in iulie si se va situa la 9,2%.

Scenariul conform caruia indicele preturilor de consum va reveni pe o panta descendenta in semestrul doi ramane cel mai probabil. Tinand seama de cele mentionate, ne asteptam ca BNR sa creasca la 10% dobanda de politica monetara in sedinta din 26 iunie", a afirmat Florian Libocor.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea