Romania, care a inregistrat in 2008 o crestere record de circa 7,8%, se pregateste pentru o aterizare fortata a economiei sale, afectata de caderea pietelor si de deprecierea monedei nationale.

Proiectul de buget , pe care guvernul format in urma alegerilor din 30 noiembrie il va supune curand Parlamentului, mizeaza pe o crestere a Produsului Intern Brut cu 2,5% si un deficit public de 2%, fata de 5,2% anul trecut.

Aceste cifre au fost insa contrazise luni de Comisia Europeana, care a facut previziuni mult mai pesimiste: crestere nu mai mare de 1,75%, deficit de 7,5%.

"Cifrele Bruxelles-ului sunt fondate pe datele furnizate de fostul guvern", s-a aparat premierul Emil Boc. Insa analistii si oamenii de afaceri nu isi ascund ingrijorarea, temandu-se de o stagnare a economiei sau chiar de o intrare in recesiune, dupa ce leul a atins un minim istoric , exporturile au scazut drastic, iar somajul a crescut, potrivit AFP.

"2009 va fi un an foarte prost pentru Romania", a rezumat intr-o discutie cu AFP presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania ( ANEIR ), Mihai Ionescu .

"Cresterea PIB prevazuta de guvern este prea optimista, va fi bine daca vom avea si crestere zero", a adaugat el. Cat despre exporturi, Mihai Ionescu se asteapta la o scadere semnificativa fata de 2008, dupa ce "in primele zece zile din ianuarie, exporturile in afara UE au scazut cu 47%". Pe de alta parte, leul s-a depreciat cu peste 10% de la inceputul lunii ianuarie, atingand un minim istoric marti, cand euro era cotat la 4,3 lei.

"Banca Nationala ar trebui sa intervina pentru a opri caderea leului, pentru ca nivelul sau actual nu favorizeaza nici importatorii, nici exportatorii", a apreciat presedintele ANEIR. 

  •   2009-01-21
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Criteriile de alegere a unui laptop

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii